Науковці наблизились до відповіді на запитання, хто був першим пращуром тварин на Землі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Науковці наблизились до відповіді на запитання, хто був першим пращуром тварин на Землі

Derek Keats / Flickr

У ХІХ столітті науковці представляли морських губок як перших тварин на Землі, і довгий час ці примітивні істоти вважалися найближчими до пращурів царства, до якого належать і люди. Однак новий аналіз геномних даних свідчить про те, що подібна теорія має вади — пращуром тварин можуть виявитися зовсім не підводні пухирці, які не мають ані нервів, ані органів чи м’язів.

Про це пише Science Alert.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature, піддає сумніву класичне уявлення про перших тварин і говорить, що геномні дані вказують на реброплавів — морських істот завдовжки до півтора метра, що мають прозоре, желеподібне тіло й розвинену нервову систему.

Більшість реброплавів — хижаки, які харчуються як мікроскопічними тваринами, так і невеликими ракоподібними. Перші представники цього типу тварин зʼявилися щонайменше пів мільярда років тому.

_ A Sparrow at home / Flickr

Якщо ці схожі на медуз тварини — дійсно перші, то виходить, що губки дещо регресували в розвитку. Однак біологи не бачать у цьому протиріччя, оскільки еволюція не йде простим шляхом. Науковці наводять як приклад птахів і кажанів — еволюційно пов’язаних істот, які, однак, розвинули крила й навчились літати незалежно одне від одного.

Одні моделі дослідження вказують на реброплавів як перших тварин нашої планети, однак інші моделі з тими ж даними вказують на губок. Обидва підходи мають свої переваги й недоліки, однак їх комбінація дозволить зрозуміти еволюцію тварин значно краще.

За висновками вчених, найбільш вірогідно, що першими були саме губки, а реброплави відділилися від них на дуже ранньому етапі еволюції та швидко розвинулися, здобувши симетричну будову тіла, здатність вільно пересуватися тощо. Саме через швидкий стрибок в еволюції цих прозорих тварин складається враження, ніби вони з’явилися першими.

Таким чином, якщо вважати першими губок, то від них походять реброплави, а паралельно розвиваються всі інші: хордові, моллюски, членистоногі тощо. Якщо вважати першими реброплавів, вони просто міняються місцями з губками.

Науковці підкреслюють, що занепокоєність питанням про походження тварин створює нові підходи та переоцінює старі. Хто б не виявився найпершою твариною — губка чи реброплав, дебати на цю тему лише відкриватимуть для науки нові царини, які ще доведеться дослідити.

  • Учені завершили дослідження геному качкодзьобів і з’ясували, що ці тварини — «суміш» птахів, рептилій та ссавців. Геном цих тварин може розкрити секрети нашої власної еволюції й того, як наші далекі родичи перейшли від відкладання яєць до годування молоком.
  • Дослідники акул у Новій Зеландії виявили трьох глибоководних родичів цих риб, що світяться в темряві, при чому одна з них — найбільша з усіх люмінесцентних хордових.
  • Восьминоги відчувають біль і реагують на нього так само, як і більшість ссавців — переживання виходить далеко за межі звичайного рефлексу та є складною емоцією. Науковці вперше довели таку здатність серед безхребетних тварин.