Степанов: Перша поставка вакцин проти коронавірусу від COVAX очікується до 15 квітня

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що наступна партія вакцин від коронавірусу прибуде в Україну до 15 квітня.

Про це він розповів в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Першу поставку в рамках COVAX ми очікуємо до 15 квітня. Очікується 360 тисяч доз вакцин AstraZeneca і 117 тисяч доз Pfizer», — зазначив Степанов.

За його словами, поставка очікується протягом найближчих 2—3 тижнів.

  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.
  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.
  • У рамках COVAX планують вакцинувати щонайменше 20% населення в усіх країнах світу. Ці вакцини країни отримають безкоштовно. Препарати закуповуватиме COVAX за кошти меценатів і благодійників, які погодилися пожертвувати на цю ініціативу.