Прем’єр Словаччини йде з посади для врегулювання політичної кризи, що почалась через закупівлю російської вакцини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Прем’єр Словаччини йде з посади для врегулювання політичної кризи, що почалась через закупівлю російської вакцини

Facebook / Igor Matovic

Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович обміняється посадою з міністром фінансів Едуардом Хегером для врегулювання політичної кризи, що спалахнула в країні на фоні таємної угоди про постачання двох мільйонів доз російської вакцини від коронавірусу «Супутник V».

Про це пише SME.

Відставка Матовича була головною вимогою для збереження урядової коаліції, що складається з кількох партій. Після рішення про рокіровку між головою уряду та міністром фінансів уряд має запрацювати знову.

При цьому прем’єр зазначив, що знімає зустрічні вимоги до партнерів по коаліції, прокоментувавши це словацьким прислів’ям: «Хто до тебе з каменем, ти до нього з хлібом». Раніше він погоджувався підти з посади лише за умови відставки міністра економіки Ріхарда Суліка та міністра юстиції Марії Колікової.

Видання зазначає, що Матович у минулому був помічений у спробах уникнути сплати податків, не розкривав статки своєї дружини, а також визнав, що дістав вищу освіту шляхом шахрайства — його магістерська роботу була написана іншою людиною та містила плагіат.

  • На початку березня уряд Словаччини підтвердив, що придбав у Росії 2 млн доз їхньої вакцини від коронавірусу «Супутник V». Це викликало суспільне обурення в країні, а дві невеликі партії пригрозили виходом із коаліції через такі домовленості прем’єра.
  • У Словаччині внаслідок політичної кризи, що спалахнула через таємну закупівлю російської вакцини, у відставку відправили міністра охорони здоров’я Марека Крайчі.
  • Партія «Свобода та справедливість» вийшла з парламентської коаліції. Вона вимагає відставки прем’єра Ігоря Матовича через таємну закупку російської вакцини.
  • Раніше Матович жартував, що пообіцяв Росії в обмін на вакцини «Закарпатську Україну». Пізніше він вибачився за свої слова та зазначив, що Словаччина — друг України.