У Словаччині політична криза через закупку російського «Супутника V». У відставку пішли троє міністрів, а одна партія вийшла з коаліції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Словаччині партія «Свобода та справедливість» (SaS) вийшла з парламентської коаліції. Вона вимагає відставки прем’єра Ігоря Матовича через таємну закупку російської вакцини від коронавірусу.

Про це пише Aktuality.

Також президент країни Зузана Чапутова формально затвердила відставку двох міністрів, які оголосили про це напередодні. Ідеться про міністра закордонних справ Івана Корчока і міністра освіти Браніслава Грелінга. За тиждень до цього у відставку пішов і міністр економіки Ріхард Сулік, який є лідером партії «Свобода та справедливість».

Його партія вимагає відставки прем’єра Ігоря Матовича для продовження переговорів щодо коаліції.

«Це вимога не тільки SaS, але й партії «За людей», і президентської партії», — додав Сулік.

  • На початку березня уряд Словаччини підтвердив, що придбав у Росії 2 мільйони доз її вакцини від коронавірусу «Супутник V». Це викликало суспільне обурення у країні, а дві невеликі партії пригрозили виходом із коаліції через такі домовленості прем’єра.
  • У Словаччині внаслідок політичної кризи, що спалахнула через таємну закупівлю російської вакцини «Супутник V», у відставку відправили міністра охорони здоров’я Марека Крайчі. Відставка голови МОЗ була умовою, за якої інші коаліційні партії погодилися залишитися у коаліції.
  • Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович запропонував коаліції свою відставку для виходу з політичної кризи. Однак він теж висунув умову — відставка міністра економіки Ріхарда Суліка та міністра юстиції Марії Колікової.