Однією з причин розколу в партії «Голос» став контроль над фінансами, який отримала Рудик

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Однією з причин розколу в партії «Голос» став фінансовий аспект. Члени партії, які вступили в конфлікт з верхівкою політсили, заявили, що голова «Голосу» Кіра Рудик одноосібно розподіляє всі фінанси.

Детальніше про це в матеріалі «Бабеля».

Джерела в «Голосі» кажуть, що Рудик після виходу Святослава Вакарчука та відмови від керівництва Сергія Рахманіна почала підминати партію під себе.

Перед місцевими виборами восени 2020 року вона переконала зʼїзд партії змінити статут, отримавши можливість одноосібно призначати і звільняти всіх співробітників секретаріату (працюють на фракцію і партію), а також розподіляти всі партійні фінанси. При цьому після виборів, як стверджують джерела, Рудик відмовилася відкотити зміни, запропонувавши створити комісію для розробки нових змін протягом пів року.

«Маючи контроль над фінансами, Рудик може контролювати регіони, а значить, і склад зʼїзду партії», — вважає джерело «Бабеля» в партії.

Зʼїзд партії важливий, тому що він затверджує склад політради, а кандидатури в нього за новим статутом «Голосу» подає голова партії — Рудик.

Крім цього, на зʼїзді 29 січня 2021 року депутати «Голосу» заговорили про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило держфінансування партії. Претензія полягала в тому, що партія внесла до звіту ФОПи, які виконали послуги на 1,3 мільйона гривень, але не подала документи, які б підтвердили цю інформацію у звіті за другий квартал 2020 року.

НАЗК попередило «Голос» — якщо партія не виправить помилки у звіті, агентство передасть до правоохоронних органів інформацію про кримінальний злочин. З питанням про передачу грошей ФОПам на зʼїзді виступив один з членів контрольно-ревізійної комісії. Після цього членів комісії поміняли — прибрали голову КРК Володимира Цабаля і Олександру Устинову.

  • Напередодні в «Голосі» заявили, що винесли попередження шістьом нардепам фракції, і пояснили, що це повʼязано із голосуванням в парламенті за те, щоб направити до Конституційного суду для аналізу законопроєкт про процедуру призначення керівників НАБУ і Державного бюро розслідувань. 16 березня за рішення про направлення в КСУ проголосували 267 нардепів, серед яких і представники «Голосу».
  • Серед тих, кому в партії винесли попередження, і нардеп Ярослав Юрчишин. Він заявив, що політсила «зробила останнє китайське попередження, якщо ми не будемо голосувати так, як вимагає партія». Після цього нардеп «Голосу» Олександра Устинова заявила, що партія її також попередила про можливе виключення.
  • 24 березня в партії «Голос» заявили, що причиною попередження стало неправильне голосування нардепів.