Reuters: Індія повністю призупинила експорт вакцин від коронавірусу. Це вплине на графік поставок по всьому світу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Reuters: Індія повністю призупинила експорт вакцин від коронавірусу. Це вплине на графік поставок по всьому світу

Jens Schlueter / Stringer / Getty Images

Індійська влада вирішила тимчасово повністю припинити експорт вакцин від коронавірусу, які виготовляються на її заводах, зокрема Serum Institute.

Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Така зупинка пов’язана з розширенням плану вакцинації всередині країни. Останнім часом в Індії почалося зростання поширення хвороби, а тому влада прагне спочатку вакцинувати своїх громадян.

«Ніякого експорту, нічого до тих пір, поки ситуація в Індії не стабілізується. Уряд не буде ризикувати, коли так багато людей потребують вакцинації в Індії», — розповіло джерело агентства.

Особливо сильно це вдарить по глобальній ініціативі COVAX, яка отримала лише 17,7 мільйона доз вакцин AstraZeneca від індійського заводу із 60,5 мільйона запланованих. Уже відомо, що є певні затримки з поставками вакцин до Бразилії, Великої Британії, Марокко та Саудівської Аравії.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.
  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.