Радуцький: Постачання нової партії вакцини від коронавірусу AstraZeneca під загрозою зриву через дискредитаційні заяви українських політиків

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Радуцький: Постачання нової партії вакцини від коронавірусу AstraZeneca під загрозою зриву через дискредитаційні заяви українських політиків

Tim Reckmann / Flickr

Постачання наступної партії вакцини AstraZeneca (CoviShield) до України може бути відкладено на певний термін.

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook голова комітету Ради з питань охорони здоровʼя, нардеп «Слуги народу» Михайло Радуцький.

«Причина — інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів і вакцини AstraZeneca (CoviShield), що постачається до України», — розповів він.

За словами Радуцького, для виробника вакцини не є проблемою передати законтрактовані Україною 1,5 мільйона доз препарату іншим замовникам — у свті високий попит.

«На зрив співпраці з Індією працювали як одіозні проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери, які роблять все для повернення до влади на тлі дестабілізації країни. Усі ми пам’ятаємо ганебну заяву одного з таких діячів, яку він зробив на засіданні погоджувальної ради ВРУ», — додав нардеп.

На думку Радуцького, це була «свідома цинічна гра», щоб зірвати постакву вакцин і заблокувати кампанію з вакцинації.

«Ця людина прирекла на загибель тисячі українців заради задоволення власних політичних амбіцій», — додав він.

Також голова профільного комітету повідомив, що президент Володимир Зеленський вже доручив главам МОЗ Максиму Степанову та МЗС Дмитру Кулебі знайти додаткові способи, щоб пришвидшити поставку наступної партії вакцини CoviShield до України.

«Міністерство охорони здоров’я та МЗС України повинні якнайшвидше зробити все необхідне, щоб переконати індійських партнерів у непричетності держави та українського суспільства до дискредитації постачальника вакцин», — зазначив Радуцький.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.
  • Водночас багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний із препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. У Канаді, Австралії та Польщі також заявили, що вакцина від коронавірусу компанії AstraZeneca є безпечною та ефективною, тому там не будуть призупиняти вакцинацію нею.
  • Раніше деякі європейські країни висловили стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини і призупинили використання препарату, хоча Європейське агентство з лікарських засобів не виявило звʼязку між погіршенням стану щеплених і, власне, вакциною. А ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину всім дорослим віком від 18 років. В організації зазначають, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей у віці від 65 років.