NYT: Китай допомагає КНДР отримати нафту в обхід санкцій, які сам же й підтримав

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NYT: Китай допомагає КНДР отримати нафту в обхід санкцій, які сам же й підтримав

Нафтовий танкер New Konk, ідентифікований ООН як порушник санкцій проти КНДР.

gaijijapantuna / vesseltracker.com

Китай сприяє імпорту нафтопродуктів до КНДР в обхід міжнародних санкцій, які підтримало його ж керівництво. Влада повністю ігнорує у своїх портах північнокорейські вантажні судна з нафтою, хоча за інструкціями ООН мала б їх конфіскувати. Санкції проти тоталітарної держави запровадили через розробку ядерної зброї.

Це стало відомо завдяки супутниковому спостереженню за китайськими портами, що пускали до себе нафтові танкери КНДР, пише The New York Times.

Зазначається, що один з епізодів бездіяльності Китаю стався 1 лютого цього року, коли танкер New Konk, ідентифікований ООН як незаконний постачальник нафти до КНДР, прибув на ремонт до порту Фуцзянь.

Влада не лише не конфіскувала судно, але й не повідомила про його прибуття. Супутникові знімки свідчать, що це не помилка — Китай приймає у своїх портах і територіальних водах безліч північнокорейських вантажних суден, чим підриває виконання санкцій.

Нафтопродукти мають вирішальне значення як для економіки, так і для ядерної програми КНДР, зокрема для виробництва балістичних ракет, що й стало причиною торгових обмежень. Наразі імпорт палива до цієї країни обмежений 500 тисячами барелів на рік.

Китай як постійний член Радбезу ООН підтримав рішення про санкції проти КНДР. Також Китай розробляє рішення про те, як реагувати на порушення санкцій. Водночас супутникові спостереження доводять, що уряд країни заплющує очі на присутність порушників у своїх портах, верфях і прибережних водах.

Знімки також демонструють присутність танкерів КНДР у затоці Санша, про що відомо китайським властям, оскільки біля вантажних суден час від часу проходять патрульні катери. Також Китай не відповідає на запити щодо присутності в його водах танкерів, визначених ООН порушниками санкцій. Фотографії з орбіти свідчать, що вони там є.

Замість пояснень Пекін повторює коментар свого Міністерства закордонних справ про необхідноість скасувати санкції проти КНДР. Керівництво тоталітарної країни за останній рік встигло побудувати нафтовий термінал, що приймає вантажі з суден, які повертаються з Китаю.

Вважається, що КНДР перевищила квоту в пів мільйона барелів нафти на рік ще у 2018-му, коли санкції набули чинності.

  • У липні 2020 року телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше невідомого заводу в КНДР, який продовжує працювати та, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки. У серпні стало відомо, що Північна Корея не згорнула свою ядерну програму і продовжує розробляти ядерну зброю. Деякі держави, спираючись на дані розвідки, вважають, що КНДР створила мініатюрні ядерні боєголовки, якими можна озброїти балістичні ракети.
  • Нещодавні супутникові знімки підтверджують, що Північна Корея відновила роботу на ядерному центрі в Йонбьоні. Парова установка, яка забезпечує радіохімічну лабораторію, запрацювала після дворічної перерви.
  • Із КНДР утік дипломат, який очолював посольство в Кувейті. Він став одним з багатьох, хто останніми роками подався шукати політичного притулку за кордоном. Тенденція може свідчити про поступове віддалення еліти від лідера Кім Чен Ина, чия влада залежить від наявності ядерної зброї. Інший топдипломат, який утік з КНДР, вважає, що режим Кім Чен Ина переживає важкі часи та може впасти внаслідок повстання.
  • Північну Корею давно підозрюють у торгівлі в обхід санкцій ООН. Але якщо раніше було відомо про таємну торгівлю вугіллям, зброєю, наркотиками та вимираючими видами тварин, то останні спостереження виявили, що країна заробляє також на продажу піску.