«Укроборонпром» хоче взяти в управління активи «Мотор Січі». Вже звернувся до АРМА

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Укроборонпром» хоче взяти в управління активи «Мотор Січі». Вже звернувся до АРМА

Facebook / Yuriy Husyev

Державний концерн «Укроборонпром» готовий взяти в управління активи підприємства «Мотор Січ», на чиє майно суд наклав арешт.

Про це заявив гендиректор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв, цитати якого наводить пресслужба концерну.

У відомстві зазначили, що з відповідним листом вже звернулися до Нацагентства з питань управління активами, одержаними від корупційних злочинів (АРМА). Гусєв наголосив, що концерн зможе зберегти потенціал «Мотор Січі».

«Укроборонпром уже направив лист щодо готовності виступити суб’єктом управління активами «Мотор Січі» […] Для нас важливо, щоб «Мотор Січ» продовжувало свою роботу зі збереженням робочих місць, з виконанням зобовʼязань у рамках виробничих замовлень», — зазначив Гусєв.

20 березня Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на весь майновий комплекс та 100% акцій «Мотор Січі». Майно передали АРМА, яке має визначити державну компанію, що займатиметься управлінням.

  • 11 березня РНБО заявила про рішення повернути в державну власність «Мотор Січ». Сам законопроєкт про націоналізацію поки розробляють.
  • 29 січня 2021 року президент Зеленський увів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» на три роки. Серед запроваджених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon запровадили США.
  • Бізнесмен Олександр Ярославський 4 серпня 2020 року заявив, що його група компаній DCH спільно з китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited буде розвивати українське авіапідприємство «Мотор Січ». У DCH деталей угоди не розкрили й додали, що обидві сторони будуть вести спільну діяльність.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони отримали понад 56%, тобто контрольний пакет. Але Антимонопольний комітет України не затвердив цю угоду, кілька разів відхиливши заявки.