Рожкова відреагувала на звинувачення на її адресу: «Гарячі голови» підігрують ексвласникам ПриватБанку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рожкова відреагувала на звинувачення на її адресу: «Гарячі голови» підігрують ексвласникам ПриватБанку

National Bank Of Ukraine / Flickr

Перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що їй не відомо про будь-які звинувачення на її адресу щодо співпраці з агенством Kroll по справі ПриватБанку. Разом з тим, наголосила, що всередині НБУ ведуться внутрішні розслідування щодо такої співпраці.

Про це вона повідомила у Facebook.

«Про будь-які звинувачення на мою адресу мені не відомо. А коментувати можливі розслідування правоохоронних органів я би не хотіла. Проте я не здивована інформацією у ЗМІ, оскільки сьогодні вже і всередині Нацбанку ведуться внутрішні розслідування щодо нашої співпраці з агенством Kroll та юридичними радниками. Співпраці, метою якої було і є захист інтересів держави», — заявила Рожкова.

Вона вважає, що НБУ та агентство Kroll зіграли основну роль, щоб виявити у ПриватБанку шахрайські схеми та винних у їх реалізації.

Разом з тим, вона нагадала, що співпрацю центробанку з Kroll та юридичними радниками «неодноразово намагалися зупинити ексвласники ПриватБанку, використовуючи правоохоронні органи та судову систему».

«Численні атаки на працівників НБУ та новий менеджмент ПриватБанку, звинувачення в розтраті державних коштів, безліч замовних статей мали на меті дискредитувати не лише тих, хто брав участь в націоналізації Приватбанку, а й результати самого forensic аудиту. На фоні перших підозр в Україні та міжнародних санкцій щодо ексвласника ПриватБанку [ймовірно йдеться про Ігоря Коломойського], виглядає ніби «гарячі голови» грають, якщо не на стороні колишніх власників, то щонайменше підіграють їм», — заявила вона.

У Національному банку теж відреагували на повідомлення у ЗМІ про ймовірне розслідування щодо Рожкової та кількох інших співробітників НБУ.

У відповіді регулятора на запит «Радіо Свобода» заявляють, що сприяють розслідуванню правоохоронних органів про зловживання щодо «ПриватБанку». Але конкретно інформацію щодо Рожкової пресслужба у своїй заяві не коментує.

Там тільки наголошують, що продовжують захищати законність рішень щодо націоналізації «ПриватБанку» і «твердо стоять на позиції, що винні у зловживаннях мають бути притягнуті до відповідальності за доведення до банкрутства найбільшого банку в Україні».

Разом з тим, регулятор також закликав журналістів утриматися від поширення інформації про незаконне виведення коштів із «ПриватБанку» «до моменту отримання офіційних коментарів від правоохоронних органів».

  • Напередодні Kyiv Post з посиланням відповідний документ Офісу генерального прокурора повідомив, що проти Рожкової та деяких співробітників НБУ ведеться розслідування. Їх підозрюють у державній зраді — вони найняли іноземне детективне агентство Kroll, яке розслідувало виведення з ПриватБанку понад $5,5 мільярда його колишніми власниками.
  • ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року. Українські правоохоронці вважають, що з банку було виведено $5,5 мільярда.
  • ПриватБанк вважає, що Коломойський і Боголюбов відмили майже $ 800 мільйонів. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова до Канцелярського суду штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки та стверджував, що бізнесмени коштом грошей банку скуповували нерухомість у штатах Огайо, Техас, Флорида і Кентуккі.