Кличко відповів міністру Ткаченку на критику через новий локдаун: Чекаю на цифри, як Мінкульт допомагав закладам культури

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кличко відповів міністру Ткаченку на критику через новий локдаун: Чекаю на цифри, як Мінкульт допомагав закладам культури

Соколовська Інна / УНІАН

Мер Києва Віталій Кличко відповів на пропозицію міністра культури Олександра Ткаченка компенсувати закладам культури у Києві збитки через новий локдаун.

Свою заяву очільник столиці зробив в ефірі каналу «Україна 24».

Він закликав міністра показати, як його відомство допомагало цим закладам під час посиленого карантину, який тривав у січні.

«Я можу сказати у відповідь пану Ткаченку, коли був загальний державний локдаун, наскільки Мінкультури фінансувало заклади культури, чекаю цифри, скільки було інвестовано, яка була підтримка», — наголосив Кличко.

Також він відповів і на критику бізнесменів через запровадження локдауну: «Я чув в ефірі, що бізнесмени кажуть, що закуплено багато продуктів тощо. Дуже добре, що ми говоримо про продукти, а не про життя. Я хотів би нагадати, щоб не виникла така ситуація, коли в рефрижераторах зберігали тіла людей, які померли від коронавірусу в Нью-Йорку», — сказав мер.

Кличко попередив, що ситуація з коронавірусом у столиці «критична» і може призвести до колапсу медичної системи.

«Якщо ми зараз не зробимо обмежень, то коли люди будуть кликати медиків на допомогу, медицина буде на межі колапсу. Бо лікарні зараз майже всі заповнені […] Життя і здоров’я людей є пріоритетом перед продуктами чи відвідуванням спортивних закладів. Я чітко розумію, наскільки непопулярне таке рішення, але це єдине рішення, яке ми можемо зараз реалізувати», — наголосив він.

Напередодні міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи рішення Кличка про локдаун, назвав його «спірним» для культурної і креативної індустрії. Він вважає, що влада Києва повинна запропонувати компенсацію культурі за отримані збитки, а Мінкульт «поділиться досвідом» з КМДА.

У Києві з 20 березня вводять тритижневий посилений карантин (до 9 квітня). Не працюватимуть ТРЦ та заклади культури; кафе та бари — зможуть працювати лише навинос, а школи перейдуть на дистанційне навчання.

В Україні за минулу добу найбільшу кількість нових випадків коронавірусу виявили саме у Києві — понад 1,2 тисячі.