CNN: Доповідь розвідки США про втручання Росії у вибори підкреслює, що Кремль і республіканці мають спільну мету з підриву демократії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Останній звіт американських спецслужб стосовно втручання у вибори президента в 2020 році підкреслює ще один факт — підрив демократії в США здійснюється з-за кордону. Але головним одкровенням стала інформація про те, що прихильники Дональда Трампа другі вибори поспіль використовували дезінформацію, розроблену спецслужбами Росії.

Про це повідомляє CNN.

Доповідь відсуває на задній план дискусії щодо того, чи мав Трамп змову з Москвою, і підтверджує факт — втручання у вибори та використання російської дезінформації кампанією чинного на той момент президента здійснювались зі спільною метою — підірвати демократичну систему США як таку.

Зазначається, що готовність Трампа використовувати російську дезінформацію в 2020 році була лише частиною атаки на американську демократію. Найбільше занепокоєння викликає те, що Трамп став головною руйнівною силою, а його Республіканська партія має настрої, що збігаються з планами Кремля.

Внаслідок кількарічної кампанії з боку Росії втручання у наступні вибори може не знадобитися, оскільки американці самостійно шкодять демократичній системі США більше, ніж усі субʼєкти закордонного впливу. Ані Росія, ані Іран не ставили за мету змінити кількість голосів чи атакувати виборчу інфраструктуру — послідовники Трампа зробили це самостійно, пише CNN.

Також зазначається, що консервативні американські ЗМІ цілком добровільно поширювали розроблену Кремлем дезінформацію про кандидата в президенти Джо Байдена. Сама природа таких кампаній впливу полягає в тому, що за умови доволі скромних затрат вони продовжують «працювати» протягом багатьох років.

  • Управління національної розвідки опублікувало 15-сторінковий звіт, згідно з яким Росія та Іран найбільше серед інших країн намагалися вплинути на американські вибори. У документі підкреслюється, що союзники Дональда Трампа «грали на руку Москві оманливими звинуваченнями» на адресу тодішнього кандидата Джо Байдена.
  • 11 січня Міністерство фінансів США ввело санкції проти семи осіб і чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім нардепа Олександра Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.