У МЗС вважають проєкт стратегії деокупації Криму історичним документом. Кулеба назвав «три кити» для повернення півострова

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав історичним документом прийнятий Радою нацбезпеки і оборони проєкт Стратегії деокупації Криму. За його словами, це важливий сигнал того, що Україна докладає власні зусилля для повернення півострова.

Про це він написав у Twitter.

Кулеба назвав «три кити» для деокупації та реінтеграції Криму — стратегія, консолідація і синергія.

Перший пункт вже виконано. Другий спирається на «Кримську платформу», в рамках якої МЗС України буде працювати над обʼєднанням зусиль усіх партнерів. Третій пункт — синергія — це відновлення міжнародного права і, як наслідок, суверенітету України.

  • 11 березня РНБО ухвалила проєкт Стратегії деокупації Криму. Його повний текст ще не опубліковано.
  • Раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що під час саміту «Кримської платформи» буде представлений український та міжнародний план деокупації півострова. Саміт планують на літо.
  • «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.