«Слідство.Інфо»: Екстопменеджер ПриватБанку Яценко після затримання зміг переписати свої статки на родину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Слідство.Інфо»: Екстопменеджер ПриватБанку Яценко після затримання зміг переписати свої статки на родину

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Колишній заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко після затриманням зміг переписати частину свого майна на родину.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо».

Яценка затримали близько опівдня 22 лютого. Проте вже ввечері того дня від Яценка до його цивільної дружини перейшли його корпоративні права в кількох компаніях, стверджують журналісти.

«Зокрема, йдеться про ТОВ «Фінтех бенд» — це та сама компанія, яка створювала Монобанк. Яценко переписав на цивільну дружину свою частку в цій компанії розміром 172 тисячі гривень. Також до родички перейшла частка Яценка розміром 488 тисяч гривень у компанії «Естейт сіті» і частка в 162 тисячі гривень у компанії «Ейсі дісі процесінг», — йдеться у розслідуванні.

Вже наступного дня, 23 лютого, на доньку Яценка, Ганну, теж перейшли великі активи у двох аграрних компаніях. Зокрема, доньці повністю перейшла компанія «Улянівка агро» — 23 об’єкти нерухомості, 500 земельних ділянок і 17 автомобілів. Того ж дня донька отримала від батька 90% компанії «Машівка агро альянс». Ганні Яценко перейшла частка компанії у розмірі 32,5 млн гривень. У власності компанії ­— 28 об’єктів нерухомості, 2 483 земельні ділянки і 64 автомобілі.

«Це все відбувалося у той час, коли затриманий банкір перебував в ізоляторі тимчасового тримання. За інформацією журналістів, компанії переписувалися на підставі нотаріальної довіреності, яку Яценко підписав, ймовірно, напередодні затримання в «Борисполі», — стверджує «Слідство.Інфо».

Видання пояснює, що зазвичай в таких справах НАБУ накладає попередній арешт на майно затриманих, а потім звертається до Вищого антикорупційного суду, який вирішує, чи арештовувати майно на постійній основі. У пресслужбі НАБУ журналістам відповіли, що детективи завчасно не ініціювали накладення тимчасового арешту на це майно через завантаженість та інші пріоритети. Водночас у НАБУ повідомили, що їм вдалося заарештувати майно, яке безпосередньо належало Яценку — 8 житлових будинків, 2 квартири, 20 земельних ділянок, 6 автомобілів та 1 судно.

  • 23 лютого НАБУ оголосило підозру експосадовцям державного ПриватБанку в розкраданні 136 мільйонів гривень: колишньому голові правління банку, його заступнику і за сумісництвом голові правління компанії, повʼязаної з банком. 25 лютого Яценко вийшов з-під арешту. За нього внесли 52 млн грн застави.
  • Пізніше стало відомо, що колишні члени правління ПриватБанку Дмитро Дубілет та Володимир Яценко вийшли зі складу бенефіціарів компанії «Фінтех Бенд», яка займається розробкою мобільного банку Monobank.