Ті, хто перехворів на коронавірус, можуть потребувати лише однієї дози вакцини. Імунітет таких людей у десятки разів сильніший

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ті, хто перехворів на коронавірус, можуть потребувати лише однієї дози вакцини. Імунітет таких людей у десятки разів сильніший

Tim Reckmann / Flickr

Американські науковці знайшли спосіб прискорити темпи вакцинації в усьому світі: він полягає в тому, щоб робити лише одну ін’єкцію особам, які вже перехворіли на коронавірус. Друга ін’єкція для цієї категорії людей може бути марною тратою дорогоцінних вакцин, вважають дослідники з Школи медицини Ікана медичного центру Маунт-Синай, що в Нью-Йорку.

Про це пише Business Insider.

Причина в тому, що імунна система людей, які одужали від коронавірусу, швидше вироблятиме антитіла після першої ін’єкції вакцини, ніж імунна система людей, які не хворіли на коронавірус.

Дослідники пропонують приділити більше уваги цьому питанню, оскільки за їхніми висновками імунітет прищеплених мРНК-вакцинами від Pfizer і Moderna після коронавірусу виробляє в 10—45 разів більше антитіл, ніж імунітет вакцинованих, які ще не хворіли на ковід.

Дослідники застерігають: це спрацює лише в тому випадку, якщо люди одужали відносно нещодавно, а їхні антитіла не зникли. Однак це можна встановити за допомогою тесту на антитіла. Навіть якщо людина не знає, чи хворіла вона на коронавірус, у випадку позитивного тесту їй буде достатньо однієї дози вакцини.

Інші дослідники зі США підтверджують, що друга доза для людей, які перехворіли на коронавірус, буде марною тратою вакцини. З огляду на те, що в багатьох країнах на коронавірус перехворіли десятки мільйонів людей, однодозова стратегія дозволить зекономити безліч вакцин, які отримають інші люди.

Таким чином, люди, які вже перехворіли, достатньо отримати лише одну інʼєкцію будь-якої зі вже схвалених вакцин.

Попереднє британське дослідження дійшло висновку, що рівень антитіл у тих, хто не хворів і отримав ін’єкцію вакциною Pfizer, і у тих, хто хворів і не отримав ін’єкцію, приблизно однаковий. Після вакцинації друга категорія продемонструвала ріст антитіл у 140 разів.

Однак наразі більшість країн не рекомендує однодозову вакцинацію. Серед науковців немає єдиної думки про те, наскільки довго зберігається імунітет від коронавірусу після щеплення, і є побоювання, що практика однодозової вакцинації тих, хто вже перехворів, може призвести до надто широкого спектру результатів.