США та ЄС домовилися тимчасово скасувати мита на авіапродукцію через конфлікт Boeing та Airbus

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
США та ЄС домовилися тимчасово скасувати мита на авіапродукцію через конфлікт Boeing та Airbus

Clemens Vasters / Flickr

Президент США Джо Байден та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели першу телефонну розмову, під час якої домовилися тимчасово призупинити мита на авіапродукцію.

Про це пише пресслужба Єврокомісії.

«Як символ цього нового початку ми з президентом Байденом домовились призупинити всі наші тарифи, введені в контексті суперечок Airbus-Boeing, як на літаки, так і на нелітальну продукцію, на початковий період 4 місяці», — зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Також вони обговорили низку інших питань, а саме пандемію коронавірусу та вакцинацію. Окремо було приділено увагу боротьбі зі зміною клімату, економічну співпрацю. Наостанок сторони домовилися координувати свої заходи у боротьбі з російською агресією.

  • 12 січня на тлі конфлікту навколо субсидій європейському концерну Airbus США ввели штрафні мита на запчастини для авіапромисловості, вина і бренді з Німеччини та Франції.
  • Спори США і Євросоюзу навколо субсидування Boeing і Airbus тривають більше 16 років. ЄС і США не вперше запроваджують по відношенню одне до одного підвищені мита. За останні три роки під штрафні збори потрапила американська їжа, джинси, мотоцикли Harley-Davidson, а США обклали додатковими митами оливкову олію, вино, сир і авіаційну техніку.