Губернатор Нью-Йорка применшував смертність від коронавірусу в будинках догляду. Насправді померло на 50% більше

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Губернатор Нью-Йорка применшував смертність від коронавірусу в будинках догляду. Насправді померло на 50% більше

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо

Shinya Suzuki / Flickr

Нова доповідь про смертність від коронавірусу у будинках догляду за людьми похилого віку в штаті Нью-Йорк продемонструвала, що влада на чолі з губернатором Ендрю Куомо замовчувала велику кількість випадків смерті. Лише в червні від ускладнень інфекції померло понад 9 тисяч осіб, і це число не увійшло до статистики штату.

Про це пише The New York Times.

Доповідь міністерства охорони здоров’я США опублікували одразу після того, як Куомо заявив про початок роботи над книгою, в якій він збирається описати свій досвід успішної боротьби з коронавірусом. Губернатор пояснив, що применшував смертність через побоювання, що тодішній президент Дональд Трамп почне політично вмотивоване розслідування.

Насправді Куомо та його помічники почали применшувати статистику смертності ще задовго до федерального запиту. Адміністрація штату вирішила контролювати цифри для того, щоб укріпити свої позиції національних лідерів у боротьбі з пандемією. Згідно з доповіддю, в Нью-Йорку померло на 50% більше мешканців будинків догляду, ніж зазначено в офіційних даних.

Нові дані демонструють, що смертність людей похилого віку в червні — 9 250 випадків — значно перевищує показники інших штатів. Зокрема в наступному за величиною штаті Нью-Джерсі за цей же період померли всього 150 осіб.

Зазначається, що проблеми з підрахунком смертей почалися ще в перші тижні пандемії, коли Куомо видав наказ, що забороняв будинкам для догляду відмовляти людям, виписаним з лікарень після одужання від коронавірусу. Навесні 2020 року підозрювали, що саме це розпорядження призвело до сплеску інфекції.

Минулого тижня міцні позиції Куомо на посаді губернатора підірвало обвинувачення в сексуальних домаганнях з боку трьох жінок. Він вибачився за неналежну поведінку, але справа пішла на розгляд до генпрокуратури штату.

  • За даними Інституту Гопкінса, в штаті Нью-Йорк за весь час пандемії коронавірусу померли понад 48 тис. осіб.
  • У Нью-Йорку багато доз вакцини зіпсувалися, оскільки жорсткі правила дотримання черги та мільйонні штрафи за її порушення призвели до зменшення кількості людей, які врешті прийшли на щеплення.
  • Президент США Джо Байден виступив зі зверненням до народу стосовно пів мільйона жертв коронавірусу — найбільшого показника серед усіх країн. Ця кількість жертв перевищує втрати американців під час двох світових війн та війні у В’єтнамі.
  • Через пандемію коронавірусу США будуть відмовляти більшості «нових мігрантів» у вʼїзді до країни. Це рішення було прийняте адміністрацією Байдена, з огляду на несприятливу епідемічну ситуацію.
  • У Швейцарії главу МОЗ підозрюють у приховуванні тривожного звіту про коронавірус. Уряд через це не посилив карантин.