Через пандемію коронавірусу Канада стала найпривабливішою країною для трудової міграції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Через пандемію коронавірусу Канада стала найпривабливішою країною для трудової міграції

Gassflor / Pixabay

США втратили лідерство як головний пункт призначення трудових мігрантів з усього світу. Через пандемію міграційні потоки переспрямувалися на країну, яка найкраще впоралася з загрозою коронавірусу — Канаду.

Про це йдеться в дослідженні провідної консалтингової компанії Boston Consulting Group.

Наразі кількість охочих переїхати за кордон для працевлаштування в усьому світі впала, і становить 50%. У 2018 році таких було 57%, а в 2014 — 64%. Опитування провели серед більш ніж 200 тис. осіб у 190 країнах — тобто майже в усьому світі.

За даними BCG, трудову міграцію обмежує як посилення перепон для працевлаштування за кордоном, так і пандемія коронавірусу, що змушує людей з усього світу побоюватися за умови безпеки в країні, яку вони могли б обрати для переїзду.

Більшість країн, які віднедавна посіли перші місця в списку найсприятливіших для трудової міграції, мають відносно низький рівень поширення коронавірусу. Крім Канади, це Австралія, Японія, а також Сінгапур і Нова Зеландія, що вперше з’явилися у списку місць, де люди з усього світу хотіли б знайти роботу.

Слабкі заходи боротьби з пандемією в Європі змусили потенційних трудових мігрантів відмовитися від розгляду Німеччини, Франції, Італії та Іспанії — вони опустилися в рейтингу найбільш бажаних країн для працевлаштування.

Відтепер такі міста як Нью-Йорк, Барселона, Рим і Мадрид втратили свій статус найбільш популярних для переїзду та пошуку роботи. Натомість Токіо, Сінгапур, Дубаї та Абу-Дабі стали привабливішими.

«Зі зростанням можливостей працювати віддалено багато людей відчули, що можуть будувати свої кар’єри віртуально, взагалі без необхідності переїжджати», — йдеться в дослідженні.

Крім зниження бажання мігрувати, опитування демонструє ріст оптимізму щодо перспективи залишитися на батьківщині та знайти віддалену роботу в закордонних компаніях. Такий варіант розглядають 57% опитаних.

Найбільше вакансій для віддаленої роботи — у сфері інформаційних технологій. Наразі пошук працівників за кордоном значно розширився, що вигідно як для компаній, так і для іноземних фахівців — перші отримують більшу вибірку талановитих людей, а другі будують кар’єри без необхідності поривати з батьківщиною.

  • Компанія Microsoft запустила корпоративну програму для своїх працівників, яка покликана допомогти впоратися із вигоранням на роботі у віддаленому режимі. Працівники можуть розраховувати на $1 200 на рік.
  • За час пандемії коронавірусу відеоконференції стали поширеним замінником живих зустрічей робочих колективів, однак багато хто втомився від такого типу зв’язку. Дослідники Стенфордського університету США встановили, що віртуальні збори викликають значно більший стрес через «невербальне перенавантаження», що спричиняє так звану Zoom-втому.
  • Канада замовила 266 мільйонів доз вакцини від коронавірусу. Це в сім разів більше за її населення.