ЗМІ показали відео ракетного удару Ірану по авіабазі США. Це була відповідь на вбивство генерала Сулеймані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американські військові оприлюднили відео ракетного удару Ірану по американській авіабазі в Іраку аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду. Обстріл стався 8 січня 2020 року і був помстою Ірану за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Кадри обстрілу, які зняв американський патрульний дрон, були показані в ефірі програми «60 хвилин». Також запис показав канал The War Zone, який детально позначив точки удару.

Всього на базу прилетіло 16 ракет. В результаті обстрілу ніхто не загинув, але частина будівель і бойова техніка були пошкоджені. 36 солдатів отримали поранення. Багато військових після обстрілу поскаржилися на черепно-мозкові травми, отримані через ударні хвилі.

Як пише Business Insider, військові на базі були впевнені, що загинуть. Розвідка повідомляла про плани іранців зрівняти базу з землею. Також вони отримували дані про удари балістичними ракетами.

«Я не вірила, що хтось виживе при ударі балістичною ракетою, і це змусило мене відчути себе безпорадною», — розповіла командир 443-ї ескадрильї Стейсі Коулман.

Майор Алан Джонсон у «60 хвилин» розповів, як прощався з 6-річним сином. За кілька хвилин до обстрілу він записав відео, яке закінчив зі сльозами на очах. «Просто завжди в глибині душі знай, що я люблю тебе, добре? До побачення, друже», — сказав він синові.