Екскомандир бойовиків на Донбасі Безлер судиться з Bellingcat. У проєкті вважають, що це завдання йому дала військова розвідка Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній командир підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі Ігор Безлер судиться з проєктом журналістських розслідувань Bellingcat, вимагаючи прибрати всі згадки свого імені з матеріалів. Якщо він виграє справу, сайт можуть заблокувати в Росії. Про це повідомляє Meduza.

Безлер вимагає від Bellingcat спростування публікацій, які опираються на перехоплених Службою безпеки України переговорах у справі про збиття літака MH17 над Донбасом.

У цих статтях бойовика називають тільки «важливим свідком» катастрофи та відзначають, що саме його підлеглі могли повідомити про пасажирський лайнер російським військовим — прийнявши той за український військовий борт.

Разом з тим, Безлер не входить в число обвинувачених у справі про MH17, слухання якої триває в Нідерландах. Раніше він давав свідчення Міжнародній слідчій групі (JIT) в рамках розслідування цієї справи. Але тоді слідство вирішило, що роль Безлера була «не ключовою».

Проте бойовик наполягає, що в Bellingcat «помилково інтерпретували» його телефонні дзвінки і «прямо ідентифікували» як особу, причетну до авіакатастрофи. Тому він вважає, що кожна його згадка журналістами «апріорі є такою, що ганьбить». Всього імʼя Безлера зустрічається в текстах 140 разів – він вимагає видалити всі ці згадування про нього. А також, з огляду на його «надзвичайні моральні страждання», виплатити йому 500 тисяч рублів в якості компенсації.

У Bellingcat заявили, що не готові прибрати ім’я Безлера з публікацій. Саркіс Дарбинян, який очолює захист Bellingcat в російському суді, переконаний, що завдання Безлера у цьому процесі — отримати рішення суду і зробити це якомога швидше. Таке завдання, вважає адвокат, йому поставила російська військова розвідка, яка має намір заблокувати Bellingcat в Росії.

«Весь сайт під загрозою, якщо Bellingcat відмовиться видаляти і публікувати спростування: Роскомнадзор має право внести сайт в чорний список і заблокувати його на території всієї країни. Але, можливо, є і більш глобальне завдання по відбіленню репутації спецслужб в російському медіапросторі: адже якщо розслідування Bellingcat по Boeing раптово виявиться «брехнею», то, звичайно, і інші гучні публікації про ГРУ, і навіть розслідування по Навальному — «брехня», — підкреслив адвокат.

Після збиття літака рейсу MH17 над Донбасом влітку 2014 року СБУ опублікувала перехоплені телефонні розмови, учасником яких був Безлер. На одному із записів розмов він доповідав головному управлінню розвідки Росії про збиття літака.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).