«Вакцини понад політикою». Росія змагається за поставки «Супутник V» до окупованих частин України, Грузії та Молдови

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Вакцини понад політикою». Росія змагається за поставки «Супутник V» до окупованих частин України, Грузії та Молдови

Офіційний сайт мера Москви

Росія, що відстає в імунізації своїх громадян, пропонує мільйонні поставки власної вакцини «Супутник V» усьому світу і, зокрема окупованим територіям України, Грузії та Молдови, а також європейським країнам, що найбільше затримуються в темпах щеплень. Про це пише Politico.

В окупованих частинах Донецької та Луганської області з 3,6 млн населення щеплення російською вакциною почалося ще в лютому — дози підвозять з Росії на вантажівках з гуманітарною допомогою.

За даними сепаратистських адміністрацій, «ДНР» дістала 80 тис. доз, а «ЛНР» — 65 тис. В окупованому Росією Криму щеплення почалися ще в грудні. Вакцина «Супутник V» не схвалена Європейською агенцією з лікарських засобів, а Україна взагалі заборонила її реєстрацію.

Тим часом на російську вакцину сподіваються самопроголошені Абхазія та Південна Осетія, що були відділені від Грузії під час її короткотривалої війни з Росією в 2008 році.

Європейський Союз вбачає у домовленостях щодо вакцин між Росією та створеними нею сепаратистськими утвореннями на територіях інших пострадянських держав певний геополітичний мотив.

Зокрема, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запитала в Росії, чому вона пропонує іншим країнам мільйонні поставки «Супутник V», в той час як її власна програма щеплень просувається повільно.

Москва відповіла на це тим, що «вакцини мають бути понад політикою». Пізніше в Кремлі уточнили, що поставки, зокрема, до окупованого Донбасу продиктовані тим, що крім Росії ніхто більше не дасть цьому регіону вакцини.

Однак за українською програмою вакцинації доз має вистачити й для населення окупованих територій — минулого тижня вже розпочалася перша хвиля щеплень розробкою Oxford-AstraZeneca, виготовленою в Індії.

Грузинська влада зі свого боку анонсувала початок перших поставок у березні — країна отримає 30 тис. доз вакцини BioNTech-Pfizer через програму COVAX. Тбілісі планує імунізувати 60% населення без урахування мешканців сепаратистських Абхазії та Південної Осетії.

Грузія розраховує лише на тих виробників, чиї вакцини визнані безпечними та ефективними Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Проблемний російський «Супутник V», розробники якого не відкривають сирих даних дослідження, найімовірніше в країні схвалений не буде.

Тим часом Молдова шукає вакцини від різних постачальників — наразі країна з 2,6 млн населення очікує на 24 тис. доз Pfizer-BioNTech і 156 тис. доз Oxford-AstraZeneca. Також 200 тис. додаткових доз Pfizer-BioNTech пожертвувала сусідня Румунія і ще 20 тис. — Єврокомісія.

З огляду на перспективні поставки уряд Молдови пообіцяв виділити 10% від усіх отриманих доз для проросійського сепаратистського Придністров’я, чия адміністрація від початку сподівалася отримати «Спутник V». У грудні Тирасполь домовився з Москвою про поставку 30 тис. доз, однак їх так і не передали.

При цьому Молдова на відміну від України не планує забороняти «Супутник V» і готова схвалити розробку, щойно Європейська агенція з лікарських засобів дасть зелене світло, як зазначив колишній міністр закордонних справ Ніку Попеску.

«Це буде спроба деполітизувати це питання. В Молдові досі немає вакцин, і в такій ситуації найпрагматичнішим рішенням буде уникати політики», — сказав він.