Археологи знайшли в Помпеях вцілілу античну колісницю, яку могли використовувати для весільних обрядів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Археологи знайшли в Помпеях вцілілу античну колісницю, яку могли використовувати для весільних обрядів

Parco Archeologico di Pompei

На археологічних розкопках в італійських Помпеях, які були знищені в 79 р н. е. через виверження вулкана Везувій, знайшли повністю вцілілу стародавню колісницю. Її, імовірно, використовували для церемоній.

Про це повідомляє археологічний комплекс.

Колісницю виявили неподалік стайні, де у 2018 році знайшли останки трьох коней. Стайня була розташована біля багатої давньоримської вілли.

Археологи знайшли колісницю ще 7 січня, і відтоді через сильну крихкість матеріалу займалися тим, щоб дістати її з-під землі.

Дослідники зазначають, що така велика колісниця із залізними, бронзовими та олов’яними деталями та прикрасами призначалася для святкувань і церемоній, а не для щоденного використання чи сільського господарства.

Директор археологічного комплексу «Помпеї» Массімо Осанна припускає, що в колісниці під час шлюбних обрядів могли перевозити наречену в її новий будинок. Дослідники відзначають і оздоблення колісниці: на її задній частині зображені персонажі античної міфології — давньогрецький бог кохання Ерос, сатири і німфи.

Parco Archeologico di Pompei

«Колісницю такого типу ніколи раніше не знаходили на італійській землі. Її можна порівняти зі знахідками, зробленими близько 15 років тому в похованні у Фракії (на півночі Греції, біля болгарського кордону). Одна із фракійських колісниць особливо схожа на нашу, хоча і не має таких незвичайних фігурних прикрас, як помпейська знахідка», — наголосив Осанна.

Він також показав у Instagram відео з трьохвимірною реконструкцією колісниці.

  • Помпеї — одне з найвідоміших історичних міст у світі, де продовжують працювати археологи. Місто загинуло внаслідок виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року, а за іншими уточненими даними — 24 жовтня 79 року. Тепер це музей під відкритим небом, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У місті до виверження вулкану жило близько 13 тисяч людей.
  • У листопаді 2020 року археологи виявили останки двох чоловіків, які загинули в результаті виверження вулкана майже дві тисячі років тому в Помпеях. Вважається, що один із чоловіків був високопосадовцем і мав 30—40 років. На його шиї все ще залишились сліди від плаща з шерсті.
  • Раніше дослідники в Помпеях знайшли магазин місцевої вуличної їжі, яким користувались люди майже дві тисячі років тому. А також зʼясували, що мешканці міста сортували і повторно використовували сміття.