Суд США зобов’язав Facebook сплатити компенсацію більш ніж мільйону користувачів. Усе через технологію розпізнавання облич

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Суд США зобов’язав Facebook сплатити компенсацію більш ніж мільйону користувачів. Усе через технологію розпізнавання облич

Mambembe Arts & Crafts / Flickr

Каліфорнійський суд схвалив мирову угоду, за якою Facebook виплатить $650 мільйонів користувачам, які позивалися проти компанії через функцію розпізнавання облич, що автоматично додає позначки на фотографіях у соцмережі. Наразі це найбільша угода, коли-небудь ухвалена у справі про порушення приватності.

Про це повідомляє Business Insider.

Позов проти Facebook подали 1,6 мільйона користувачів, і в рамках угоди вони мають отримати щонайменше по $345.

«Угода — це найбільша перемога споживачів у сфері цифрової конфіденційності», — заявив суддя Джеймс Донато, який схвалив рішення про виплату компенсації користувачам.

За словами судді, цінність цієї мирової угоди велика ще й тому, що Facebook та інші технологічні гіганти продовжують опиратися думці про те, що порушення конфіденційності несе реальну шкоду.

Позов подали ще в 2015 році. Користувачі соцмережі заявили, що компанія порушила закон Іллінойса про заборону приватним компаніям збирати, зберігати та використовувати біометричні дані без письмової згоди.

«Facebook збирала й зберігала їхні біометричні дані, а саме цифрові скани їхніх облич, без попередження та згоди», — йдеться в постанові суду.

Компанія довго боролася з позовом, аргументуючи, що її технологію розпізнавання облич ніколи не приховували. Також Facebook заявляла, що користувачі завжди могли відключити цю опцію.

Facebook спочатку пропонувала компенсацію $550 млн за позовом, однак суддя відхилив цю пропозицію, і в результаті мирова угода була схвалена на суму $650 млн.

Це не вперше, коли гігант соцмереж отримує негативну реакцію через свої технології. У 2019 році, після п’ятимільярдного штрафу через роль у порушенні конфіденційності у справі Cambridge Analytica, компанія почала вимагати від користувачів згоди на розпізнавання облич.

  • 22 лютого Facebook і влада Австралії дійшли згоди, яка дозволяє відновити повноцінну роботу соцмережі в країні, у тому числі ділитися новинами. Ця можливість була заблокована через наміри влади ухвалити закон, який зобовʼязує великі технологічні компанії платити ЗМІ за контент.
  • У серпні минулого року повідомляли, що Facebook запропонувала великим американським ЗМІ $3 млн за використання їхніх матеріалів.
  • Facebook виділить $100 млн на підтримку новинних агентств, які постраждали від поширення коронавірусу в світі.