У Японії подружжя не може мати різні прізвища. Міністр гендерної рівності не хоче змінювати це правило

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Японії подружжя не може мати різні прізвища. Міністр гендерної рівності не хоче змінювати це правило

Міністр жіночої емансипації та гендерної рівності Японії Тамайо Марукава.

自民党 / YouTube

Міністр жіночої емансипації та гендерної рівності Японії Тамайо Марукава не хоче дозволяти громадянкам залишати дівоче прізвище при заміжжі. Наразі у країні чоловік і дружина за законом мусять мати спільне прізвище — у більшості випадків це прізвище чоловіка.

Про це повідомляє The Guardian.

Японія — одна з небагатьох розвинених країн, де одруженим парам не дозволено мати різні прізвища. Цивільний кодекс країни, ухвалений ще в 1896 році, вимагає від молодят мати спільне, хоча й не уточнює, яке з двох. Утім, у 96% випадків це прізвище чоловіка.

Останніми роками японці вимагають змінити законодавство. У 2015-му активісток за права жінок розлютило рішення Верховного суду, за яким необхідність єдиного прізвища для подружжя визнавалося цілком конституційним. Протягом чотирьох років суд розглядав позов від групи жінок, які вимагали компенсації за стрес і незручності, викликані зміною прізвища.

Тамайо Марукава, яка нещодавно очолила Міністерство жіночої емансипації та гендерної рівності, заявила, що її протистояння можливості мати різні прізвища ніяк не впливає на її прихильність до захисту прав жінок.

Прикметно, що Марукава отримала свою посаду, коли попередній міністр Сейко Хашимото очолила оргкомітет Олімпійських ігор 2020 року в Токіо після відставки його колишнього голови. Екскерівник оргкомітету Йошіро Морі був змушений піти у відставку після висловлювань про жінок зі складу комітету. Під час обговорення збільшення кількості жінок у раді директорів, Морі заявив, що жінки на засіданнях змагаються і довго виступають, затягуючи наради.

Також прикметно, що Марукава — це дівоче прізвище міністра, а в офіційних документах чиновниця значиться як Отсука, за прізвищем свого чоловіка.

Наразі Муракава належить до групи з 50 депутатів, які протистоять змінам у законодавстві, що можуть дозволити подружжям обирати різні прізвища. Ця група називає себе консервативною, однак її члени належать до Ліберально-демократичної партії Японії.

Консервативні кола країни переконані, що дозвіл одруженим залишати свої прізвища може нанести шкоду традиційній уяві про родину. Чинне законодавство поділяє думку, що шлюб — це союз не окремих людей, а цілих сімей. На час ухвалення закону жінки традиційно покидали свої родини, щоб стати частиною родини свого чоловіка.

ООН рекомендує Японії переглянути положення цивільного кодексу, оскільки він дискримінує жінок, а уряд, як демонструють результати опитувань, не йде в ногу з часом. Торік 70% японців заявили, що не проти, аби подружжя мало різні прізвища, і лише 14% підтримали чинне законодавство.

  • Правляча Ліберально-демократична партія Японії запропонувала дозволити пʼяти жінкам-законодавцям приєднуватися до засідань як спостерігачам, але їм не можна буде говорити. Партію критикували за те, що в її раді переважають чоловіки, а на засідання не пускають жінок.