Росія показала відео застосування «Іскандерів», у якому впізнали удар по лікарні в Сирії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Росія показала відео застосування «Іскандерів», у якому впізнали удар по лікарні в Сирії

Олексій Іванов / Wikimedia Commons

Російське Міноборони, коментуючи заяву премʼєр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна про неефективність ракетних комплексів «Іскандер», показало кадри його застосування в Сирії. Один з користувачів Twitter встановив, що це ракетний удар по лікарні в місті Азазі.

Про це повідомляє проєкт CIT, що займається відстеженням військових конфліктів.

Користувач під ніком Obretix за геолокацією визначив на одному з кадрів удар по Національної лікарні в місті Азазі на півночі Сирії. Проєкт зазначає, що їм не вдалося знайти фотографії або відеоматеріали наслідків цього удару, проте в лютому 2016 року про атаку на цю лікарню повідомляли опозиційне ЗМІ Aleppo Today і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, посилаючись на слова одного з лікарів і місцевого активіста.

За даними HRW, лікарня була евакуйована за 10 днів до удару, коли опинилася на лінії фронту. Невідомо, чи знали про це в російському командуванні, завдаючи удару, проте атаки на діючі лікарні за роки конфлікту були частим явищем. Наприклад, згідно з розслідуванням The New York Times, у травні 2019 року російська авіація завдала ударів по чотирьох лікарнях протягом 12 годин.

Проєкт також нагадав, що у 2016 році Міноборони Росії заперечувало пуски ракет по Азазу — таке обвинувачення висунув РФ тодішній премʼєр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу. Також CIT звертає увагу, що заява російської сторони, згідно з якою комплекси «Іскандер» не застосовувалися під час війни у Нагірному Карабаху, теж не відповідає дійсності — кадри пуску ракети вірменського «Іскандера» публікували в соціальних мережах, на що звернуло увагу видання Defence Blog.

  • У Вірменії спалахнула політична криза після скандалу першого заступника начальника Генштабу збройних сил Тирана Хачатряна з премʼєром Ніколом Пашиняном — вони посперечалися з приводу ракетних комплексів «Іскандер», які нібито «вкрай незадовільно» проявили себе на війні за Нагірний Карабах. Пізніше Хачатряна звільнили. Після цього армія зажадала відставки Пашиняна, а у Вірменії почалися протести.