Естонська розвідка заявила про перетворення Білорусі на «військовий округ» Росії та попередила про загрозу для України

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Служба зовнішньої розвідки Естонії у своєму річному звіті про зовнішні загрози заявила про перетворення Білорусі у результаті політичної кризи 2020 року на «військовий округ» Росії, який становить безпосередню загрозу для найближчих сусідів НАТО.

Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

«Якщо Росія побачить, що протестувальники близькі до перемоги, то ми не можемо виключити військове втручання Росії, оскільки Білорусь надзвичайно важлива для Росії в стратегічному плані. Поки ми не бачимо, що Росія хоче якось рекламувати свою діяльність. Зараз народ Білорусі жодним чином не проти Росії, і метою Кремля, звичайно, є підтримка цієї ситуації. Однак, чим довше Кремль підтримує Лукашенка [самопроголошеного президента Білорусі] при владі, тим більше розуміння того, що Росія стоїть за ним», — заявив глава управління зовнішньої розвідки Естонії Мік Маран.

У звіті також вказують, що цього року відбудуться російсько-білоруські військові навчання «Захід», а уряд Лукашенка все більше залежатиме від підтримки Росії, у тому числі у військовій сфері.

«З огляду на географічне положення і територіальне покриття, Білорусь є необхідною буферною зоною для Росії і забезпечує її завдання на західному стратегічному напрямку. Під час кризи або війни Росія може використовувати Білорусь як плацдарм і розмістити там свої війська, заблокувавши доступ НАТО до Сувалкського коридору, який забезпечує рух у повітряному просторі сусідніх країн та налагодження наземного звʼязку з Калінінградською областю Росії», — йдеться у повідомленні.

  • 22 лютого президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провели переговори. Перед цим вони зустрічалися ще майже пів року тому — у вересні торік, через місяць після президентських виборів у Білорусі. Тоді Путін заявив, що країни будуть проводити щомісячні військові навчання на територіях двох держав. Лукашенко наголошував, що він «намертво» в одній команді з Путіним.
  • Раніше Росія і Білорусь домовлялися провести стратегічні військові навчання «Захід-2021». У вересні минулого року Росія на території Білорусі проводила спільні військові навчання «Словʼянське братерство — 2020». За даними Міноборони РФ, від російської сторони у них брали участь підрозділи десантно-штурмового полку Псковського гвардійського зʼєднання ПДВ. У навчаннях мала брати участь і Сербія, але вона відмовилася під тиском Євросоюзу через події в Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.