Bihus.Info: Три чартерні літаки, проти власників яких РНБО ввела санкції, перегнали у Швейцарію

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Три чартерні літаки, на офшорних власників яких Рада нацбезпеки і оборони наклала санкції, перегнали у містечко Сент-Галлен у Швейцарії незадовго до рішення РНБО. Саме там, за інформацією журналістів, і прописаний бенефіціарний власник «труби Медведчука», який заробляв на схемі з нафтопроводом.

Про це повідомляє Bihus.Info.

Загалом у рішенні РНБО йдеться про накладення санкцій на пʼять офшорних компаній, які, в свою чергу, значаться власниками приватних літаків.

Дві з них, за даними ЗМІ, напряму пов’язані з нардепом ОПзЖ Віктором Медведчуком і його соратником Тарасом Козаком, проти якого теж ввели санкції. Нардепи у різний період користувалися бортами, записаними на ці фірми.

Третя компанія записана на дружину президента будівельного холдингу «Київміськбуд» Ігоря Кушніра. Той заявляє, що санкції, найвірогідніше, були накладені помилково.

Четверта компанія пов’язана з екснардепом і бізнесменом Віталієм Хомутинніком. Останній вже підтвердив, що компанія належить йому (на неї зареєстровано лише літак), і заявив, що санкції були введені помилково.

П’ята компанія з санкційного списку — WHPA AVIA LTD — зареєстрована на Віргінських островах. Додаткової інформації про цю фірму журналістам знайти не вдалося, але вони припускають, що структура пов’язана з компанією з дуже схожою назвою — WHPA LIMITED, яка, у свою чергу, пов’язана з російським бізнесменом Сергієм Сударіковим.

Останнього ЗМІ називають наближеним до очільника «Роснєфті» і давнього друга президента Росії Володимира Путіна Ігоря Сєчіна. Група компаній «Регіон», яку контролює Сударіков, за даними ЗМІ, також може бути пов’язаною і з оточенням Медведчука.

Bihus.Info зазначає, що літаки усіх трьох вищеназваних офшорних компаній, попри заяви Кушніра і Хомутинніка про помилковість і непов’язаність, у період з 10 по 21 лютого вилетіли в аеропорт поблизу містечка Сент-Галлен у Швейцарії, де, за інформацією журналістів, лишаються досі.

Саме в Сент-Галлені юридично прописана фірма «Інтернешнл Трейдінг Партнерс» — співвласник українського «Прикарпатзахідтрансу», яка по суті і стала причиною накладення санкцій через володіння частиною нафтопроводу «Самара-Західний напрямок», призначеного для перекачування дизелю з Росії та Білорусі до України і Європи. Саме з цією швейцарською компанією та з її власником — Анатолієм Шефером — і пов’язують Медведчука та його оточення, яке нібито і заробляло на володінні нафтопроводом.

Зазначимо, 19 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що санкції ввели проти п’яти літаків і компаній, на які вони зареєстровані чи які їх обслуговували. «На них [підсанкційних літаках] літали з Києва на Москву, напряму, скажемо так», — пояснив Данілов.

Секретар РНБО додав, що усі компанії, до яких застосовано санкції, — іноземні, частина зареєстрована в Молдові, частина — у Португалії, є цілий перелік цих компаній.