У Тихому океані моряк випав за борт і пробув у воді 14 годин, але вижив завдяки сміттю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

«Бабель»

52-річний моряк Відам Перевертілов впав за борт з вантажного корабля у Тихому океані, провів у воді 14 годин і вижив завдяки тому, що зачепився за сміття. Про це повідомляє BBC.

Перевертілов вважає, що рішення підпливти до «чорної плями» врятувало йому життя. Виявилося, що це був рибальський буй, за який він тримався, допоки його не врятували.

«Він не був ні до чого привʼязаний, це був просто шматок морського сміття», — розповів моряк.

Моряк Перевертілов — литовський головний інженер компанії Silver Supporter, яка здійснювала перевезення між новозеландським портом Тауранга і островом Піткерн. Син моряка розповів, що той після зміни в машинному відділенні відчув «жар і запаморочення», вийшов на палубу подихати свіжим повітрям і впав (імовірно, знепритомнів). Ніхто не знав, що за борт впала людина, тому корабель ішов далі. Екіпажу знадобилося близько шести годин, щоб помітити, що їхній інженер зник, після чого капітан розвернув корабель.

Команда визначила приблизне місцеперебування Перевертілова, переглянувши робочі журнали, які показали, що останній раз він був на робочому місці о 4 годині ранку. За координатами встановили, що в той час корабель перебував приблизно за 780 кілометрів від Південних островів Французької Полінезії.

Повідомлення про лихо передали по радіозвʼязку суднам, які перебували в цьому районі. Літаки французького військово-морського флоту долучилися до пошуків з Таїті, а метеорологічна служба Франції вивчала вітри, щоб розрахувати можливі моделі дрейфу. Зрештою Перевертілова знайшов його власний корабель. Коли моряк побачив його на горизонті, він помахав рукою і закричав. Примітно, що один з членів екіпажу почув «слабкий людський крик». Син Перевертілова Марат зазначив, що батько після порятунку виглядав приблизно на 20 років старшим і дуже втомленим.