Moderna створила вакцину проти «південноафриканського» штаму коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Moderna створила вакцину проти «південноафриканського» штаму коронавірусу

Marco Verch / Flickr

Компанія Moderna розробила оновлену версію своєї вакцини проти коронавірусу, спрямовану на боротьбу з «південноафриканським» штамом, і відправила її в Національний інститут охорони здоровʼя США для клінічного випробування.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті компанії.

«Moderna... оголошує про завершення виробництва матеріалу для клінічних випробувань свого варіанту специфічної вакцини-кандидата mRNA-1273.351 проти варіанту SARS-CoV-2, відомого як B.1.351, вперше ідентифікованого в ПАР, і відправила дози в Національний інститут охорони здоровʼя (NIH) для клінічного випробування фази 1, яке буде проводити і фінансувати Національний інститут алергії та інфекційних захворювань NIH (NIAID)», — заявили в компанії.

Як зазначається, Moderna буде оцінювати три варіанти бустерних (підсилюють імунну відповідь) щеплень: застосування нової вакцини в дозі 50 мкг і нижче; застосування мультивалентного препарату mRNA-1273.211, який поєднує в собі вакцину проти звичайного штаму коронавірусу і нову розробку, — в дозі 50 мкг і нижче; а також застосування третьої дози класичної вакцини як підсилювача в дозі 50 мкг (дослідження вже розпочали).

Окрім того, Moderna оцінить ефективність нової та попередньої вакцин під час вакцинації людей, які не хворіли коронавірусом, — їм вводитимуть дві дози по 100 мкг і нижче.

Зазначимо, згідно з чинним протоколом застосування потрібно вводити дві дози по 100 мкг кожна.

  • Штам B.1.1.7, або VOC-202012/01, уперше виявили в кінці 2020 року у Великій Британії, тому його часто називають «британським». Він має 22 зміни в генетичному коді та, за попередніми даними, передається на 70% швидше, а також заражає набагато більше дітей, ніж попередні.
  • У грудні в Південній Африці виявили штам коронавірусу 501Y.V2. Нова версія вірусу схожа на «британський» штам і поширюється швидше, ніж звичайний. «Африканський» штам виявили вже у понад 10 країнах.
  • Пізніше вчені встановили, що «південноафриканським» штамом коронавірусу можна заразитися повторно.