У документах громадян США поряд з чоловічим і жіночим гендером може з’явитися ще один

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У документах громадян США поряд з чоловічим і жіночим гендером може з’явитися ще один

Bonobo3D / YouTube

У паспортах, картках соціального захисту, посвідках на проживання та інших документах у США найближчим часом може з’явитися ще один гендер окрім чоловічого та жіночого. Звернення щодо запровадження додаткового гендеру «Х» вже зробили десятки штатів.

Про це пише The New York Times.

Третій гендер потрібен для того, щоб визначати людей, які не вважають себе однозначно чоловіками та жінками. Це можуть бути трансгендери, небінарні люди та інтерсексуали.

Федеральне законодавство США з 2010 року дозволило американцям змінювати гендер у паспортах, але для цього було необхідно додати медичну довідку про гендерний перехід, і Держдепартамент, який видає документи, давав можливість обирати лише з двох варіантів.

Президент Джо Байден пообіцяв змінити це, і Американська спілка захисту громадянських свобод — недержавна організація, що понад 100 років опікується дотриманням основних прав і свобод громадян, а також захищає їх у судах — тисне на нього, щоб відповідне рішення ухвалили в найближчий час

Наразі Спілка веде переговори з Білим домом про включення нейтрального варіанту гендеру в документи, що посвідчують особу. Це дозволить людям обирати свій гендер без судових дозволів чи медичних довідок.

«Ми хочемо забезпечити послідовну, раціональну та практичну модернізацію позначення гендеру», — заявили в керівництві організації.

Проте до сих пір Білий дім так і не зробив жодних оголошень з цієї теми. Байден, за даними його пресслужби, підтримує введення небінарного гендеру, що дозволить трансгендерам і небінарним людям законно обирати той гендер, який співпадає з їхньою ідентичністю.

Американська спілка захисту громадянських свобод подала петицію, що закликає президента випустити відповідний указ. Її представлять Білому дому 31 березня — в Міжнародний день видимості трансгендерних людей. Зазначається, що документи деяких країн та міжнародних установ взагалі не вимагають обирати гендер.

Нині в США бюрократична тяганина зі зміною гендеру в паспорті та інших документах може бути для багатьох людей нездоланною. Згідно з дослідженням Спілки, близько 43% трансгендерних людей у країні — це близько 350 тис. осіб — не мають документів, що правильно визначають їхнє ім’я та гендер.

Дана Ззиим — інтерсексуальна людина, яка не може добитися коректного визначення свого гендеру в документах

Bonobo3D / YouTube

Багато американців стикаються з проблемою медичних дозволів на зміну гендеру в паперах — зокрема її фактично неможливо отримати без страховки, яка є далеко не у всіх громадян.

Видання наводить приклад колишнього військовослужбовця на ім’я Дана Ззиим — людина при народжені була зареєстрована як чоловік, але через інтерсексуальність отримала водійське посвідчення як жінка. Ззиим судиться з Держдепартаментом через те, що той відмовляє в отриманні гендерно-нейтрального паспорту.

Указ Байдена, якщо буде випущений, зобов’яже федеральні установи додати гендерний варіант «Х» поряд з «чоловіком» і «жінкою». Однак це ніяк не вплине на зміни в законодавстві окремих штатів — є надія, що указ стане прикладом для наслідування, і місцеві власті також вживуть заходів.

  • 185 відомих німецьких акторів і акторок зробили колективний камінг-аут та оголосили, що серед них є лесбіянки, геї, бі- і трансперсони, квіри, інтерсексуали та небінарні люди. Їхні портрети та інтервʼю шістьох з них помістило на першу шпальту німецьке видання Süddeutsche Zeitung.
  • Президент США Джо Байден скасував указ свого попередника Дональда Трампа, який суттєво обмежував можливість трансгендерів служити в армії з 2017 року. За словами Байдена, гендерна ідентичність не повинна бути перешкодою для військової служби.
  • Уряд Нідерландів торік погодився виплатити кільком тисячам трансгендерів компенсацію у вигляді €5 тисяч за примусову стерилізацію під час гендерного переходу. До 2014 року нідерландські трансгендери, які хотіли змінити гендер у свідоцтві про народження, спочатку повинні були пройти стерилізацію, а потім змінити тіло за допомогою гормонів і операцій.