У справі активіста Сергія Стерненка було 3 докази. Ось вони

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У справі активіста Сергія Стерненка було 3 докази. Ось вони

Синиця Олександр / УНІАН

Доказами у справі одеського активіста Сергія Стерненка про викрадення людини стали слідчий експеримент із неназваним свідком, свідчення самого постраждалого Сергія Щербича та дані мобільного трекінгу. Про це йдеться в матеріалі «Бабеля» про цю справу.

Доказами є:

  • свідчення Сергія Щербича;
  • результати слідчого експерименту;
  • дані, зняті з мобільних телефонів Щербича і Стерненка, — увечері 24 квітня вони перебували в одному районі.

Слідчий експеримент провели на заправці «Татнафта» — слідчі відтворили події, які там відбувалися 24 квітня 2015 року. До встановлення обстановки і обставин події слідчі залучили неназваного свідка, але вже на слуханнях у суді прокурори вирішили його не допитувати. Свідок, яка живе неподалік від заправки, бачила зі свого дому, як люди у камуфляжі боролися з Щербичем у автомобілі, а потім дві машини поїхали. Чи роздивилася вона обличчя, невідомо. Адвокат Стерненка Андрій Мука заявив: «Якщо ви відмовилися від свідка, то і всі дії за його участі відкидаються або суд повинен сприймати їх критично. Але суд визнав [експертизу] доказом».

Сергій Стерненко та його адвокати заперечували звинувачення наступними аргументами. Зокрема, активіст стверджує, що він здав зброю (пневматичний пістолет і стартовий шумовий) під час обшуку добровільно. Суд відкинув цей аргумент — начебто саме обшук змусив Стерненка здати зброю. Також захист активіста наполягав, що обшук проходив без адвоката, отже, речові докази отримані незаконно. Але суд заявив, що у 2015 році в законі не було вимоги про обовʼязкову присутність адвоката під час обшуку.

Стерненко не раз заявляв, що судмедекспертизи складені російською мовою, а тому суд не може їх використовувати. Проте суд не прийняв цю позицію. Захист також просив суд не приймати експертизу стартового шумового пістолета Стерненка, яку проводило МВС. Експерт, як стверджують адвокати, викрутив зі ствола втулку, вистрілив з нього гумовими кулями і зробив висновок, що шумовий пістолет є вогнепальною зброєю. Хоч адвокати й подали висновок про те, що експертизу провели з порушеннями, суд не взяв його до уваги.

Зазначимо, що постраждалий Щербич пʼять років не ходив на суди у своїй справі. Суд кілька разів дозволяв йому приєднуватися до засідання в режимі відеоконференції, але цього так і не ставалося. Тільки в листопаді минулого року Щербич нарешті прийшов на засідання і дав свідчення в суді. Після цього розгляд справи прискорився.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за незаконне носіння зброї та розбій у 2015 році. Ідеться про нібито організацію викрадення у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Водночас суд звільнив Стерненка від покарання за викрадення Щербича — сплив строк давності.
  • Увечері 23 лютого у 25 містах України та за кордоном почалися акції протесту. У Києві акція була під будівлею Офісу президента, тоді затримали 24 активістів, постраждали 27 правоохоронців.