Українці з окупованих територій зможуть оформити свідоцтво про народження дитини через сервіс «єМалятко»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Українці з окупованих територій зможуть оформити свідоцтво про народження дитини через сервіс «єМалятко»

Kelly Sikkema / Unsplash

Українці, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, зможуть зареєструвати народження дитини через «єМалятко». Розробка такого сервісу вже перебуває на завершальній стадії. Про це Міністерство юстиції повідомило у Facebook.

Батьки немовлят через цей додаток отримають електронний примірник судового рішення про встановлення факту народження дитини. Номер документа потрібно буде внести до заяви на порталі Дія, на підставі якої відділ РАЦС зареєструє народження та оформить свідоцтво.

Які послуги будуть доступні:

  • державна реєстрація народження та визначення походження дитини;
  • присвоєння номера платника податків;
  • присвоєння УНЗР (унікального номера запису у реєстрі) та визначення належності дитини до громадянства України.

У Мінʼюсті наголошують, що батьки немовлят зможуть швидко та зручно отримати свідоцтво про народження та інші державні послуги для новонародженого.

Що таке «єМалятко»?

Через цей сервіс батьки можуть отримати кілька послуг, як-от реєстрація місця проживання дитини; призначення допомоги при народженні; реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я; реєстрація народженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

«єМалятко» також передбачає надання послуги державної реєстрації народження дитини в електронному вигляді, а також передачу в електронному вигляді в режимі реального часу інформації про новонародженого до Єдиного державного демографічного реєстру.