В Австралії виявили найстаріший малюнок. Це наскельне зображення кенгуру, якому 17 тисяч років

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Австралії виявили найстаріший малюнок. Це наскельне зображення кенгуру, якому 17 тисяч років

@raejohnston / Twitter

В Австралії виявили найстаріше зображення кенгуру, яким виявився наскельний малюнок на заході континенту. Радіовуглецевий аналіз свідчить, що його створили щонайменше 17 тисяч років тому.

Про це повідомляє CNN.

Малюнок кенгуру став одним з багатьох елементів наскельного живопису, знайдених в окрузі Кімберлі ще в дев’яності роки. Наразі це найбільша колекція прадавнього мистецтва, створеного корінним народом континенту. Малюнки зображають бумеранги, людей, що лежать на спині, змій, ящірок та інших тварин.

Наскельні малюнки — одна з найдавніших відомих спроб спілкування між людьми. Однак визначення їхнього віку — непросте завдання, оскільки необхідно виявити органічний елемент фарби, що має вирішальне значення для радіовуглецевого аналізу.

Для цієї задачі команда австралійських дослідників скористалася осиними гніздами. Вони знайшли біля наскельних малюнків рештки 27 прадавніх гнізд грязьових ос, вік яких можна було встановити. Якщо гнізда були збудовані поверх малюнків, мистецтво має бути старшим. Якщо ж, навпаки, малюнки зроблені поверх гнізд, то старшими є гнізда.

Таким чином вік осиних гнізд дозволив науковцям встановити мінімальний та максимальний вік малюнків. Основним компонентом прихистків комах є деревне вугілля, оскільки в регіоні в період їх появи були часті лісові пожежі. Також науковці знайшли в залишках гнізд елементи рослин та інших комах, яких згодовували личинкам.

Усі матеріали містять вуглець, аналіз якого встановив, що більшість картин була створена 13—17 тис. років тому.