Україна повертається до адаптивного карантину. Як працюватимуть школи та дитсадки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Україна повертається до адаптивного карантину. Як працюватимуть школи та дитсадки

Кравс Євгеній / УНІАН

Україна з наступної середи 24 лютого повертається до адаптивного карантину, коли регіони ділять на чотири зони за рівнем поширення коронавірусу. Тоді майже по всій країні почне діяти «жовта» зона — обмеження торкнуться і навчальних закладів.

У Міністерстві освіти і науки розповіли, як учні навчатимуться з 24 лютого і що зміниться. Перелік обмежень оприлюднив глава відомства Сергій Шкарлет у Telegram.

У «жовтій» зоні забороняється відвідування учнями закладів освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з хворим на коронавірус перебуває понад 50% школярів та персоналу закладу освіти. Також заборонено проводити масові заходи (вистави, свята, концерти) за участі школярів з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

У «червоній» зоні, рішення про введення якої ухвалює держкомісія з питань ТЕБ і НС, — заборонено відвідування навчальних закладів, тому учні переходять на дистанційне навчання. Але не всі — школярі 1—4 класів продовжать навчатися у звичному очному режимі, також триватиме робота і дитсадків та спеціальних закладів освіти.

В яких областях учні не підуть до школи наступного тижня? Наразі відомо про щонайменше два регіони, які через зростання захворюваності посилили карантинні обмеження, що напряму торкнуться школярів, — це Івано-Франківська та Чернівецька області.

В Івано-Франківській області з 22 по 28 лютого вводять «червону» зону — на цей час будуть закриті школи для учнів 5—11 класів.

У Чернівецькій області регіональна комісія теж вирішила перевести школи на дистанційне навчання — з 19 лютого, повідомляє АСС. Заступник мера Чернівців Юрій Лесюк уточнив, що дистанційно вчитимуться учні усіх класів. Проте з понеділка, 22 лютого, очне навчання початкової школи можуть відновити. Дитсадки продовжують працювати у звичному режимі.

Що стосується Києва, то у столиці працюють всі школи та дитсадки, на карантин зачинені тільки окремі групи чи класи в деяких виховних та навчальних закладах. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що загалом на дистанційному навчанні перебувають 148 класів у 97 школах столиці. Усього хворі на коронавірус 195 школярів та 110 педагогів.

Зазначимо, що освітній процес у закладах освіти організовується відповідно до законів «Про освіту» і «Про повну загальну середню освіту». Керівники закладів освіти мають право самостійно організовувати освітній процес і визначати дати канікул.