ФСБ знову обшукала і затримала щонайменше пʼятьох кримських татар

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В окупованому Криму з четвертої ранку 17 лютого співробітники ФСБ Росії провели обшуки у кримських татар і щонайменше пʼятьох затримали. Україна порушила проти окупантів кримінальні провадження.

Про це повідомляють спільнота «Кримська солідарність» і прокуратура України.

Обшуки відбулись у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму — щонайменше в семи будинках. Російські силовики затримали:

  • Ленура Сейдаметова;
  • Тимура Ялкабова;
  • Азамата Еюпова;
  • Яшара Шіхаметова;
  • Абдулборія Махамадамінова.

У ФСБ Криму повідомили, що обшук проводять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 КК РФ — «організація або участь у діяльності організації, яка в Росії визнана терористичною». Ідеться про «Хізб ут-Тахрір». Росіяни інкримінують участь у ній майже всім затриманим кримським татарам.

Затриманих доставили в будівлю ФСБ Криму. Адвокати уклали угоди з родичами і поїхали до підзахисних.

Правозахисники повідомляють, що в будинку Еюпова під час обшуку перебувала дівчина з інвалідністю — його доросла дочка. Він — єдиний чоловік і опікун в сімʼї.

«О четвертій годині в наші вікна почали стукати. Дочка прокинулася, каже: “Папа, хтось стукає”. Чоловік поки відкривав двері, ми з дочкою пішли одягатися. Вони [співробітники ФСБ] зайшли, що робили, що говорили — не знаю, але потім один з силовиків мені каже: “Він учасник «Хізб ут-Тахрір»”. Подивилися все — другий поверх, перший поверх. Забрали документи його, усі паспорти забрали», — розповіла дружина Еюпова.

Водночас прокуратура України повідомляє, що через незаконні обшуки відкрила кримінальні провадження проти окупантів — за порушення недоторканності житла і незаконне позбавлення волі.

За вказані незаконні дії передбачене покарання — позбавлення волі на строк до п’яти років.

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з черговою хвилею незаконних політично мотивованих обшуків і затримань татар.

Минулого разу затримання відбулися на початку січня — тоді російські силовики незаконно позбавили волі 120 кримських татар.