Археологи знайшли найдавнішу броварню у світі. Там близько 5 тисяч років тому варили пиво давні єгиптяни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Археологи знайшли під час розкопок у Єгипті найдавнішу в світі броварню — вона розташовувалась на території сучасного міста Абідос, що в центральній частині країни, неподалік західного узбережжя Нілу. Науковці вважають, що їй 5 тисяч років.

Про це повідомляє Associated Press.

Група американських та єгипетських археологів виявила стародавній комплекс з виробництва пива, що складається з 8 великих цехів довжиною в 20 метрів і шириною в 2,5 метра. У кожній з будівель містилися по кілька десятків керамічних ємностей для нагрівання суміші води й зерен.

Ймовірно, броварня була заснована в часи правління фараона Нармера, який жив у XXXII столітті до нашої ери. Вважається, що він об’єднав давній Єгипет і заснував першу династію Раннього єгипетського царства.

Фігурка жінки, яка робить пиво. Артефакт 2494—2345 рр до нашої ери

Egypt Museum / Flickr

За словами археологів, броварня мала постачати пиво представникам єгипетської еліти — науковці вже мають докази, що вони споживали хмільний напій під час ритуалів. Вперше про існування стародавньої броварні на території Єгипту заговорили британські археологи на початку ХХ століття, але не змогли визначити, їде вона розташована.

Місто Абідос давно відомо своїми храмами й кладовищами, які відносять до найдавніших часів єгипетської цивілізації, а також пам’ятниками верховному божеству Осірісу. Тепер це місто матиме славу найстарішого виробника пива в усьому світі.

Протягом останніх років Єгипет зробив десятки гучних археологічних відкриттів з надією залучити більше іноземних гостей — туристична галузь країни досі відновлюється після політичних негараздів і народного повстання 2011 року, внаслідок якого скинули диктатора Хосні Мубарака.

Ще один удар по одному з найважливіших секторів єгипетської економіки, що забезпечує країну іноземною валютою та дає високий рівень працевлаштування, завдала коронавірусна криза в 2020 році. У країні вже розпочали щеплення вакцинами китайського виробника Sinopharm.