Сенат США не підтримав імпічмент Трампу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Сенат США не підтримав імпічмент Трампу

Gage Skidmore / Flickr

Сенат США виправдав експрезидента Дональда Трампа на його вже другому процесі щодо імпічменту. Про це повідомляє CNN.

За імпічмент проголосували 57 сенаторів (всі 50 представників Демократичної партії та семеро членів Республіканської партії), проти — 43 сенатори. Для визнання Трампа винним необхідно було ще десять голосів — загалом 67.

Колишнього главу держави звинувачували в підбурюванні до заколоту. У разі обвинувального вердикту Трампу могли б спробувати заблокувати можливість балотуватися у 2024 році.

Нагадаємо, 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу другий імпічмент — через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якого двічі піддали імпічменту.

Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть зверталася до історії та нагадувала, що автори американської Конституції побоювалися таких сценаріїв.

Розгляд імпічменту Трампу почався 9 лютого. Ввечері 13 лютого Сенат вирішив не допитувати свідків, щоб не затягувати процес. На заключні аргументи обвинувачів і захисників Трампа знадобилося менше двох годин.

  • Перший раз процедуру імпічменту щодо Трампа оголосили 19 грудня 2019 року. Його звинувачували у тиску задля впливу на результати виборів 2020 року, зокрема у спробі тиску на президента України Володимира Зеленського. Але 5 лютого 2020 року Сенат США виправдав Трампа за обома статтями імпічменту.