Опитування: Українці більше за всіх невдоволені діями уряду під час пандемії, але водночас вважають загрозу коронавірусу перебільшеною

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Опитування: Українці більше за всіх невдоволені діями уряду під час пандемії, але водночас вважають загрозу коронавірусу перебільшеною

Yuri Samoilov / Flickr

Українці в глобальному опитуванні щодо ставлення до коронавірусної кризи проявили найбільше в світі невдоволення діями уряду під час пандемії. Водночас більш ніж половина українців вважає, що загроза коронавірусу перебільшена, і ще більше готові до обмежень деяких прав, якщо це допоможе в боротьбі з інфекцією.

Дослідження провели наприкінці 2020 року зусиллями Міжнародної асоціації Геллап у 47 країнах світу, де опитали 45 тис. людей.

В цілому світ високо оцінював дії урядів протягом пандемічного року, однак під кінець довіра почала падати, що пов’язують як з виявленням помилкових рішень, так і з втомою від обмежень та більш обізнаним і спокійним ставленням до фактів про інфекцію.

За результатами, 77% українців не схвалюють дії уряду щодо коронавірусу. Відсоток невдоволення заходами боротьби з пандемією також високий в країнах Європи, Північної та Південної Америки.

В країнах Азії відсоток невдоволення навпаки низький — значно більше людей підтримують заходи свого керівництва. Найвищий рівень довіри до урядових заходів у В’єтнамі — він становить 100%.

dif.org.ua

У той же час людство в середньому не згодне з тим, що загроза коронавірусу перебільшена — так заявили 53% від усіх опитуваних. По країнах цей показник сильно варіюється — від України, де 51% вважає, що проблема перебільшена, до Фінляндії, де проти такої думки виступають 78%.

Найбільше тих, хто применшує проблему, на Філіппінах — 70% опитаних вважають загрозу коронавірусу перебільшеною.

dif.org.ua

Разом з тим ¾ респондентів готові пожертвувати деякими правами, якщо це допоможе перемогти пандемію — під час першої хвилі таких було майже 80%. Наразі лише чверть опитаних вважає, що не готова до звуження свободи для боротьби з поширенням інфекції.

В Україні 68% опитаних згодні на правові обмеження. Ще більше таку думку поділяють у країнах Азії, Близького Сходу, Африки та Західної Європи. Чемпіон з готовності поступитися правами заради боротьби з пандемією — Грузія, де на це згодні 90%.

Найменше згодні з обмеженнями прав у Японії, Мексиці та Росії.

dif.org.ua

Ставлення до вакцин від коронавірусу в світі загалом позитивне. 67% опитаних готові зробити щеплення, але за умови доступності, ефективності та безпечності препарату. Зазначається, що пандемія коронавірусу не збільшила негативне ставлення до вакцин.

В Україні таких 65%. Найбільше готових до щеплення у В’єтнамі — 96%. Найменше — у Північній Македонії та Росії, де з вакцинацією не згодні 49% і 46% відповідно.

dif.org.ua