Байден скасував указ Трампа про надзвичайний стан, який дозволяв фінансувати стіну на кордоні з Мексикою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден скасував указ Трампа про надзвичайний стан, який дозволяв фінансувати стіну на кордоні з Мексикою

The White House / Flickr

Президент США Джо Байден скасував наказ про надзвичайний стан в країні, який використовувався для фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Про це йдеться у його листі до Конгресу.

Байден написав, що наказ був «необґрунтованим», і сказав, що податки більше не будуть витрачати на стіну. Нагадаємо, 45-й президент Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан на південному кордоні у 2019 році, що дозволило йому обійти Конгрес і використовувати військові кошти для будівництва стіни (указ про неї він підписав у 2017 році). На цей проєкт витратили приблизно $25 мільярдів. У листі Байден написав, що також буде домагатися аналізу всіх ресурсів, які перенаправили на будівництво стіни.

Заява президента Байдена — остання з серії документів, які відкотили назад ключові укази Трампа. Нещодавно він вже підписав указ про повернення США до складу Всесвітньої організації охорони здоровʼя й до Паризької кліматичної угоди.

За президентства Трампа проєкт стіни на кордоні з Мексикою зустрів сильний супротив у Конгресі, який контролювали демократи. Тоді Трамп (республіканець) сказав, що скористається надзвичайним станом для фінансування будівництва. Оголошення надзвичайної ситуації дозволяє президентам США обійти звичайний політичний процес і отримати доступ до військового фінансування.

«Надзвичайний стан Трампа ніколи не був повʼязаний з безпекою. Тепер ми повинні скасувати укази і переконатися, що не буде побудовано жодного підніжжя прикордонної стіни», — написав конгресмен-демократ Рауль Гріхалва у Twitter після заяви Байдена.

До вступу Трампа на посаду (до 2016 року) уздовж південного кордону було трохи понад 1 тис. км загороджень, з них одна половина — для зупинки пішоходів, інша — для зупинки транспорту. За час президентства Трампа вдалося побудувати 24 км огорожі там, де її не було, оскільки велика частина будівництва була насправді реконструкцією: старі, зношені та пошкоджені загородження замінялися новими, розробленими спеціально під цю програму Трампа. Протяжність мексикансько-американського кордону становить близько 3,2 тис. км.

  • 21 січня 2021 року (наступного дня після інавгурації Джо Байдена) Міноборони США призупинило будівництво стіни на кордоні з Мексикою.
  • У США під час передвиборчої кампанії на мітинг Дональда Трампа прийшов чоловік у костюмі стіни і з табличкою «#ПобудуйМене».