Ексрадник Зеленського передав Time стенограму розмови з адвокатом Трампа: Після дзвінка зрозумів — ми в серйозній небезпеці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексрадник Зеленського передав Time стенограму розмови з адвокатом Трампа: Після дзвінка зрозумів — ми в серйозній небезпеці

Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Американське видання Time отримало стенограму розмови тодішніх радників президента Володимира Зеленського й адвоката експрезидента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані. Цей телефонний дзвінок, як зазначає ЗМІ, став початком тиску на українське керівництво, що призвело до справи про перший імпічмент Трампа.

Time пише, що стенограму надав ексрадник Зеленського Ігор Новіков, який брав участь у цій розмові. Точність самого запису видання перевірило незалежно.

Телефонна розмова відбулася 22 липня 2019 року і тривала 40 хвилин. У ній з української сторони, крім Новікова, також брав участь нинішній глава Офісу президента Андрій Єрмак. Під час розмови Джуліані натякав на перевірку щодо сина Джо Байдена — Хантера Байдена, який працював у раді директорів української газової компанії Burisma.

Згідно зі стенограмою, Джуліані намагався не просити про послугу. «Мені не цікаво, щоб хтось не говорив правду або перебільшував. Ідеться не про політичну послугу. […] Усе, що нам потрібно від президента, це сказати: “Я ставлю чесного прокурора [на ці розслідування], і він відкопає докази, які існують на цей час”», — казав Джуліані, як свідчить стенограма.

Новіков пригадує, що ця перша телефонна розмова ввела його «у стан шоку». «Після того, як ми поклали слухавку, я без тіні сумніву зрозумів, що ми в серйозній небезпеці», — заявив ексрадник.

Через три дні після цього дзвінка Трамп провів телефонну розмову із Зеленським і попросив його «зробити послугу», почавши розслідування відносно Байдена та його сина Хантера.

Єрмак у коментарі Time сказав, що якби тоді було розпочате розслідування проти сімʼї Байдена, то «наслідки могли бути катастрофічними». Він наголосив, що українське керівництво уникало «внутрішньої американської політики».

Time додає, що принаймні два українські посадавці вже говорили зі слідчими SDNY про дії Джуліані. Новіков також заявив, що готовий допомогти в розслідуванні.

  • У вересні 2019 року The Wall Street Journal повідомив, що Дональд Трамп під час телефонної розмови із Зеленським близько восьми разів чинив тиск на нього, вимагаючи провести розслідування стосовно сина Джо Байдена.
  • Після цього Білий дім опублікував стенограму розмови між президентами України та США. Згідно з нею, Зеленський і Трамп говорили про розслідування проти сина Байдена, що у США визнали тиском на Зеленського.
  • 19 грудня того ж року в Палаті представників США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа через його можливий тиск задля впливу на результати виборів 2020 року. Але 5 лютого 2020 року Сенат США виправдав Трампа за обома статтями імпічменту.
  • У лютому 2021 року в інтервʼю Axios на HBO Зеленський зізнався, що «трохи» злий на Трампа, хоча той і не тиснув на нього, коли був на посаді. Він і раніше публічно заперечував, що попередній американський лідер тиснув на нього.