Єврокомісія розкритикувала млявість реформ в Україні та закликала зберегти незалежність НАБУ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Єврокомісія розкритикувала млявість реформ в Україні та закликала зберегти незалежність НАБУ

Thierry Monasse / Contributor

Європейський Союз вважає, що розвиток України продовжує гальмувати корупція, а всім політичним фракціям, орієнтованим на реформи, необхідно обʼєднатися, щоб зробити прогрес незворотнім.

Про це заявив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, коментуючи виконання Україною умов Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє Інтерфакс.

«Ми наполегливо закликаємо всі політичні фракції, орієнтовані на реформи, зібратися разом і дати чіткий сигнал про рішучість України зробити свій шлях реформ незворотнім», — сказав Домбровскіс, зазначивши, що це його головний меседж до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Європейський політик, який виступав від імені голови дипломатії блоку Жозепа Борреля, погодився, що «попри помітний прогрес, дуже поширена корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні», і закликав забезпечити незалежність таких інституцій, як НАБУ.

Валдіс Домбровскіс.

Baltic Development Forum / Flickr

«За минулі роки Бюро показало свою ефективність і принесло відчутні результати. Боротьба з корупцією — ключова умова макрофінансової підтримки ЄС», — підкреслив Домбровскіс.

Він також нагадав, що в Україні назріла «всеосяжна реформа судової системи», посилаючись на «останні події у сфері верховенства права та боротьби з корупцією», але не уточнив, про що саме йдеться.

При цьому, за словами віцепрезидента Єврокомісії, в ЄС розуміють складність ситуації, зокрема через втручання Росії, направлене на дестабілізацію, поділ і ослаблення України. Домбровскіс закликав українців «залишатися єдиним цілим» і нагадав, що блок продовжить надавати всебічну підтримку й допомогу.

  • Улітку 2020 року віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс закликав премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля змінити закон про держзакупівлі, оскільки він порушує умови Угоди про асоціацію з ЄС — документ зобовʼязує надавати перевагу вітчізняній продукції.
  • Восени минулого року голова європейської дипломатії Жозеф Боррель після візиту до України назвав президента Володимира Зеленського «джерелом надії» в боротьбі з корупцією, але водночас розкритикував сповільнення реформ і зазначив, що «ЄС не є благодійною організацією чи банкоматом», тож українці мусять завершити реформи для розвитку відносин з блоком. Пізніше зі звіту Борреля видалили згадку про «банкомат». Як пояснили в офісі Борреля, суперечливе речення прибрали, щоб підкреслити продуктивність візиту єврокомісара до України.
  • Жозеф Боррель 4—6 лютого перебував у Росії, де намагався обговорити з Кремлем Україну, Білорусь, отруєння, арешт і вирок опозиціонеру Олексію Навальному та інші гострі проблеми. За результатами візиту він переконаний, що Росія та Євросоюз йдуть у різних напряках, зокрема Москва рухається «авторитарним шляхом». Європейські парламентарі та дипломати висловили незадоволення роботою Борреля, який не зміг домовитися з Росією, і почали збирати підписи за його відставку. Пізніше голова євродипломатії заявив, що готовий запропонувати нові санкції проти Росії.