Politico: Трамп обмежував доступ до своїх розмов з Путіним. Але тепер він є у Байдена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Politico: Трамп обмежував доступ до своїх розмов з Путіним. Але тепер він є у Байдена

The White House / Flickr

Колишній президент США Дональд Трамп приховував деталі телефонних розмов з президентом Росії Володимиром Путіним — за чотири роки між ними відбулося приблизно 12 «нескладних» телефонних розмов і зустрічей. Розуміння того, що вони сказали один одному, може допомогти зʼясувати, чи розкрив Трамп конфіденційну інформацію і чи укладав будь-які угоди з Путіним, які могли б застати нову адміністрацію зненацька. Тепер же президент Джо Байден може вільно ознайомитися з деталями розмов.

Про це йдеться у матеріалі Politico, яке посилається на власні джерела у Білому домі.

«Новій адміністрації не потрібен наш дозвіл, щоб ознайомитися з ними [записами]. Байдену належать усі матеріали розмов», — сказав колишній працівник Білого дому часів Трампа.

Білий дім Байдена не став коментувати, чи бачив він зміст дзвінків. Але поки, принаймні, Рада національної безпеки не зареєструвала ніяких скарг на записи розмов попередньої адміністрації.

«Пріоритетом національної безпеки є зʼясування того, що Трамп сказав Путіну за чотири роки його перебування при владі. Деякі речі, наприклад, те, що було на особистих зустрічах, на яких не був присутній ані американський перекладач, ані дипломат, можливо, ніколи не будуть повністю відомі. Але я був би дуже здивований, якби нова команда національної безпеки не намагалася отримати доступ до записів розмов», — сказав один колишній співробітник служби національної безпеки, близький до нового президента.

Трамп ретельно охороняв свої особисті бесіди з іноземними лідерами під час перебування на посаді. Деякі з них заховані у надсекретній системі кодових слів, щоб обмежити доступ співробітників і навіть членів Кабінету міністрів і запобігти витоку. Зазначається, що Трамп навіть конфісковував записи розмов із Путіним, які часто тривали понад годину.

«Буквально немає і не може бути ситуації, коли колишній президент міг би перешкодити чинному президенту щось побачити», — уточнив виконавчий директор юридичної фірми National Security Counselors.

За словами колишніх радників Трампа, президент рідко говорив Путіну те, чого він ще не сказав публічно. Як повідомило інше джерело, перекладачка Держдепартаменту США Марина Гросс, яка перекладала багато дзвінків і зустрічей Трампа з Путіним, часто їх переговори можна було б сприйняти як розмову двох друзів, балакунів в барі.

«Злощасний» дзвінок Трампа президенту України Володимиру Зеленському, який привів до початку імпічменту, також був прихований в системі кодових слів, як і телефонні переговори Трампа з саудівською королівською сімʼєю.

Зазначимо, 5 лютого президент Байден заявив, що Росії доведеться заплатити за її агресивну політику: «Я чітко пояснив Володимиру Путіну в зовсім іншій манері, ніж мій попередник, що минули дні, коли США поступалися перед агресивними діями РФ, кібератаками, втручанням в американські вибори. Ми не будемо коливатися, щоби збільшити ціну, яку РФ повинна заплатити за ці дії».