Генсек НАТО Столтенберг відповів Зеленському, чому Україна ще не в Альянсі: Потрібні реформи

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Генсек НАТО Столтенберг відповів Зеленському, чому Україна ще не в Альянсі: Потрібні реформи

Getty / Anadolu Agency / Contributor

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні потрібно сконцентруватися на реформах, які наблизять її до членства в Альянсі. Про це він сказав на пресконференції з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем у Брюсселі, повідомляє «Європейська правда».

Так він прокоментував запитання президента Зеленського до президента Байдена — «Чому Україна ще не в НАТО».

Генсек нагадав, що на бухарестському саміті у 2008 році НАТО ухвалив рішення про те, що Україна в майбутньому стане членом Альянсу. Але наголосив, що Київ має зосередитися на проведенні реформ.

«Фокус зараз має зберігатися на реформах. І я вітаю чіткий меседж прем’єр-міністра щодо потреби продовження реформ, щоб переконатись, що Україна має демократичний, політичний контроль над своїми оборонними інституціями, Збройними силами, продовжує боротьбу з корупцією та зміцнює демократичні інституції», — заявив Столтенберг.

Генсек Альянсу підкреслив, що проведення реформ є не тільки «добрим для України», але й наближає її до членства. При цьому він додав, що «не може назвати конкретної дати» вступу України, але може запевнити, що «ми будемо підтримувати євроатлантичні прагнення України та підтримувати її шлях до НАТО».

Водночас премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна хотіла б отримати План дій щодо членства в НАТО разом із Грузією, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«На сьогодні, звісно, нашою короткостроковою стратегією є отримання Плану дій щодо членства. Ми хочемо не відставати далеко від Грузії та, в ідеалі, отримати разом із Грузією ПДЧ і активно над цим працюємо. Вважаю, що сьогоднішня наша зустріч є досить позитивним і важливим символічним сигналом і також дає нам хороший заряд, хорошу надію», — сказав Шмигаль на пресконференції після переговорів зі Столтенбергом.

Він наголосив, що членство в НАТО є для України пріоритетом, і це прописано в Конституції України.

Нагадаємо, Зеленський в інтерв’ю програмі Axios на НВО заявив, що у нього до президента США Джо Байдена є «дуже просте запитання»: «Містере президенте, чому ми досі не в НАТО?»

  • 3 грудня група експертів НАТО опублікувала доповідь, яка стане основою стратегії Альянсу на найближчі 10 років. Згідно з нею, основну загрозу НАТО вбачає у Росії та Китаї, але більше в РФ, оскільки вона ближче до кордонів блоку. У доповіді згадується важливість розвитку і розширення співпраці з Україною і Грузією, особливо в Чорному морі.