У Києві пройшла акція на захист каналів Медведчука — учасників шукали через Telegram за 200—400 грн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Києві 8 лютого відбулася акція під назвою «Свобода без слова» на підтримку телеканалів «112 Україна», ZIK та NewsOne, які були заблоковані після введених санкцій. Про це повідомляє «Суспільне».

Захід за участю кількох десятків людей провели під конференс-центром «Парковий», де у той час проходив форум «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» за участю президента Володимира Зеленського.

Генпродюсер «112 Україна» Антон Марчевський стверджував, що на акцію зібрався журналістський колектив — працівники трьох заблокованих телеканалів. Проте, як зʼясувало «Суспільне», учасників акції шукали через Telegram за плату від 200 до 400 гривень. За даними ЗМІ, людей збирали зранку біля метро «Дарниця».

Учасники акції зізналися журналістам, що не працюють на телеканалах. «Я думав, сніг треба відгортати чи що […] Думаю, 400 гривень за декілька годин — це нормально», — розповів один з них.

Перед акцією, як йдеться у відзнятому відео, учасникам провели інструктаж: «Раптом що, то ти співробітниця телеканалу, будь-якого — ZIK, 112, хоч «24 канал» чи «5 канал», без різниці. Більше ти нічого не кажеш. Замість тебе будуть люди на камеру говорити».

Також відео з акції у Twitter поширив ветеран полку «Азов» Владислав Соболевський. Він відзняв хлопців, яким теж пропонували за оплату взяти участь в акції. Вони розповіли, що також дізналися про захід з Telegram, але кажуть, що за участь їм пропонували по 500 грн. Також вони зізналися, що їм — по 17 років.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.