У Росії на аукціоні за 2 млн рублів продали віральне фото ОМОНівця з портретом Путіна позаду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Росії фотограф Дмитро Марков продав за 2 мільйони рублів фотографію, на якій зображений працівник ОМОНу зі знімком президента Росії Володимира Путіна за спиною. Кадр зроблений під час судового засідання у справі опозиціонера Олексія Навального 2 лютого. Фотографія миттєво стала символом протесту й розлетілась соцмережами.

Про це фотограф повідомив у Facebook, а подробиці розповідає «Север.Реалии».

Стартова ціна фотографії на благодійному аукціоні на підтримку проєктів «ОВД-Инфо» і «Апологія протесту» починалася з 10 тисяч рублів. За добу вартість фотографії зросла до двох мільйонів рублів. Картину придбала жінка на імʼя Катерина.

Dmitry Markov / Facebook

Раніше Марков розповідав, як працівник ОМОНу, зображений на знімку, відреагував на публікацію фотографії в соціальних мережах: «І прибіг ОМОНовець, злий такий — він не зрозумів, хто це зняв, — звернувся в ту частину цього залу, звідки знімали: “Ось ви, потайки! .. І взагалі, це все дуже! .. Коротше, погано!” І втік — може, плакати. Він дуже був ображений».

Того ж дня Маркова затримали, доставили до поліцейського відділку й протримали там 8 годин.

Зазначимо, що Марков — відомий російський фотограф-документаліст. Він став першим російським фотографом, який отримав ґрант від Getty Images та Instagram, виставки його робіт проходять у Нью-Йорку та Парижі. Широку популярність фотографу принесли зйомки в документальному фільмі Юрія Дудя «Марков — як живе російська провінція».

  • Нагадаємо, у Москві 2 лютого Симоновський суд відправив Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки та 8 місяців (суд врахував, що він був 10 місяців під домашнім арештом). Таке рішення ухвалили, бо політик не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмітитися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, бо лікувався в Берліні після отруєння «Новачком».