У Росії дівчина заявила про тортури у поліції після затримання на акції. На держканалі кажуть, що її не душили, а «дали подихати в пакетик»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Волонтерка штабу соратниці Олексія Навального Любові Соболь — 21-річна Олена Китаєва розповіла, що після затримання на акції протесту поліцейські застосували до неї тортури. Вони намагалися її задушити, надягаючи пакет на голову. Про це вона розповіла Insider.

Китаєву після затримання на акції 2 лютого доставили у відділок поліції. Там поліцейські змушували дівчину сказати пароль від телефону. Після того, як із кабінету вивели іншого затриманого, Китаєва залишилася одна з чотирма поліцейськими.

За словами дівчини, силовик одягнув їй на голову пакет і почав душити, вимагаючи розблокувати телефон. Вона додала, що поліцейський пригрозив застосувати електрошокер, після чого вона погодилася сказати пароль. На цьому все не завершилося — московський суд заарештував Китаєву на 12 діб.

Натомість в ефірі програми «Вечір з Володимиром Соловйовим» на прокремлівському каналі «Россия 1» намагалися виправдати силовиків, повідомляє «Дождь». За словами Соловйова, дівчину «не те щоб душили», а надягали пакет на голову. При цьому гість програми, якого представили як політолога Олександра Сосновського, знайшов своє пояснення діям силовика.

«Є такий стан — наростання тривожності […] Це означає, що у людини кількість зітхань і видихів збільшується з величезною швидкістю, і вона доходить до стану, коли взагалі може втратити свідомість. Так ось кращий засіб — це коли людині дають подихати в пакетик», — сказав він.

  • У Москві 2 лютого суд відправив Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки та 8 місяців (суд врахував, що він був 10 місяців під домашнім арештом). Таке рішення ухвалили, бо політик не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмітитися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, адже лікувався у Берліні після отруєння «Новачком».
  • У Росії 23 і 31 січня відбулися наймасовіші за останні роки мітинги. Загалом на акціях силовики затримали понад 10 тисяч осіб та порушили близько 50 кримінальних справ.