Захід відповів Росії на висилку європейських дипломатів: Призведе до подальшого поглиблення кризи у відносинах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Західні лідери відреагували на рішення Росії вислати з країни дипломатів Німеччини, Швеції та Польщі через участь в акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

МЗС Польщі наголосило, що це рішення тільки призведе до подальшого поглиблення кризи у відносинах двох країн, і пообіцяло відповісти на цей крок Кремля.

«Польський дипломат виконував лише службові обовʼязки, що випливають з дипломатичного статусу відповідно до Віденської конвенції. Польська сторона очікує, що російська влада скасує помилкове рішення. В іншому разі Польща залишає можливість вдатися до відповідних кроків», — наголосили в заяві МЗС Польщі, яку наводить РБК.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, у свою чергу, назвала необґрунтованим рішення Росії вислати з країни трьох європейських дипломатів, повідомляє Deutsche Welle. Міністр закордонних справ країни Хайко Масс також вказав, що рішення Москви «жодним чином не виправдане». Крім того, воно завдає подальшої шкоди відносинам з Європою і не залишиться без відповіді, якщо не буде переглянуте, підкреслив він.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, який зараз перебуває з візитом в Росії, теж засудив крок російської влади і закликав переглянути рішення. Він також зазначив, що дії дипломатів не порушували Віденську конвенцію.

Солідарність з європейськими країнами також висловила Україна. У МЗС наголосили, що рішення Росії ухвалене з «надуманих причин» та є черговим прикладом «брутального порушення Росією своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом».

У той же час міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб назвав крок Росії «останнім із серії акцій після отруєння Навального, яким російська влада продемонструвала відмову від міжнародного права».

  • У Росії 23 і 31 січня після арешту опозиціонера Олексія Навального відбулися наймасовіші за останні роки мітинги. Загалом на акціях силовики затримали понад 10 тисяч осіб та порушили близько 50 кримінальних справ.
  • 2 лютого до Московського суду, де виносили вирок Навальному, приїхали кілька західних дипломатів. Тоді у російському МЗС це назвали «втручанням у справи Росії».