«Схеми»: Цивільна дружина нардепа Козака купила квартиру у центрі Москви за $13 мільйонів — поруч з родиною прем’єра Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Цивільна дружина нардепа Козака купила квартиру у центрі Москви за $13 мільйонів — поруч з родиною прем’єра Росії

News One

Цивільна дружина нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Тараса Козака Наталія Лавренюк, яку він не вказує у декларації, володіє квартирою у центрі Москви в одному найдорожчих житлових комплексів російської столиці Knightsbridge Privat Park.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Площа помешкання складає 657 квадратних метрів, а вартість оцінюють у 13 мільйонів доларів або близько 350 мільйонів гривень.

Лавренюк, крім того, має численні статки в Україні та спільний нафтовий бізнес у Росії з подружжям нардепа Віктора Медведчука і телеведучої Оксани Марченко.

Відповідно до офіційного витягу із реєстру речових прав Росії, Лавренюк стала власницею квартири у березні 2020 року. Житло розташоване на першому поверсі одного з будинків комплексу і має так званий антресольний поверх, тобто два рівні.

Kомплекс, де знаходиться квартира — Knightsbridge Privat Park — складається із чотирьох семиповерхових будинків в англійському неокласичному стилі із закритим парком площею два гектари. Будинки названі на честь англійських династій. А в офіційному буклеті повідомляється, що дизайном займалися відомі дизайнери, серед яких компанія племінника королеви Британії Девіда Лінлі.

У розслідуванні також зазначають, що комплекс відомий високою вартістю житла і тим, що у ньому мешкає російська владна еліта. Раніше журналісти знаходили там помешкання керівника «Пошти Росії» Миколи Подгузова (386 кв. м) і сестри глави російського уряду Михайла Мішустіна (170 кв. м). Але площа квартири Лавренюк значно перевищує розміри помешкань російських чиновників у цьому комплексі.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України.
  • В Офісі президента заявили, що РНБО отримала від СБУ докази, що ці канали тривалий час фінансуються з Росії.
  • Центр протидії корупції стверджує, що Козак з 2014 року повʼязаний із бойовиками «ЛНР» і «ДНР», а також з поставками вугілля з окупованих Росією територій Донбасу.