«Виникла політична проблема». Турчинов пояснив, чому санкції проти телеканалів з пулу Медведчука не запровадили 2018 року

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Виникла політична проблема». Турчинов пояснив, чому санкції проти телеканалів з пулу Медведчука не запровадили 2018 року

Палінчак Михайло / УНІАН

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розповів, що в 2018 році запровадження санкцій проти телеканалів соратника Віктора Медведчука відклали через початок виборчої кампанії.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

«Виникла політична проблема. Тоді чинного президента Петра Порошенка почали звинувачувати, що він хоче за рахунок санкцій, за рахунок знищення телеканалів своїх політичних опонентів покращити свої можливості під час виборчої кампанії. Щоб не було спекуляцій, щоб не було намагань показати, що в Україні нечесні дії, СБУ повинна була зробити доповідь з цього приводу після завершення виборчої кампанії. Наскільки я знаю, вже були відкриті Службою безпеки кримінальні справи», — запевнив екссекретар РНБО.

Зауважимо, наступного дня після запровадження санкцій проти телеканалів п’ятий президент України Петро Порошенко щонайменше двічі коментував це питання: тут і тут.

За словами Турчинова, після приходу до влади Володимира Зеленського «на два роки це питання [запровадження санкцій] поклали у шухляду».

Також Турчинов пояснив, що підставою для санкцій повинно бути щонайменше відкриття кримінальної справи щодо конкретних терористичних дій.

«Коли ухвалили рішення Верховної Ради наприкінці 2018 року, то одразу було дано доручення Службі безпеки України, щоб вони перевірили цих суб’єктів саме на питання участі у терористичній діяльності, для того, щоб були підстави для запровадження санкцій. Це не може бути факультативом, тому що відповідно до цього звинувачення повинні бути не тільки санкції, повинні бути проведені відповідні слідчі дії і терористи не можуть гуляти по країні», — наголосив колишній секретар РНБО.