Україна отримає 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна отримає 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин від коронавірусу виробництва компаній AstraZeneca та Novavax. Поставки відбуватимуться з лютого 2021 року. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський зазначив, що 12 мільйонів доз – «це хороший сигнал від наших партнерів», і цього буде достатньо, аби забезпечити вакцинування впродовж перших місяців після початку поставок.

Офіс президента не уточнив, придбала Україна цю вакцину власним коштом чи це допомога від партнерів. «Бабель» звернувся по коментар до Центру громадського здоровʼя.

Вакцину від AstraZeneca розробила Велика Британія та Оксфордський університет, Novavax — CША.

У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а через місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу. Ефективність такого методу становила 62%. Таким чином, середня ефективність вакцини становить 70%.

Як виявилося пізніше, половинчасті дози виявилися виробничою помилкою, однак AstraZeneca отримала дозвіл використовувати їх у дослідженні. Після цього компанія оголосила про повторне випробування.

У січні компанія Novavax повідомила, що за результатами проміжних досліджень її вакцина від коронавірусу виявилась ефективною на 89,3%. Там уточнюють, що таку ефективність вакцина показала проти «британського» штаму коронавірусу. Проти основного штаму ефективність ще вища — 95,6%.

Вакцини отримають через контракт між Serum Institute (виробляє обидві ці вакцини) та Crown Agents.

Наприкінці січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна за програмою COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз м-РНК вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech. Протягом першого півріччя також буде поставлено від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca.